Bio-boom De groene golf

Bio was lange tijd een nichemarkt. Nu de branche een grote opmars maakt, komen veel fabrikanten met Ökoware in de schappen. True Fitness Blog met nieuws en trendproducten.

Photo Gallery

Eerder had ik geen andere keuze: ik had voor biologische melk, ook al moest het vers worden gebotteld, schoppend. Later was er deze kleine reformwinkel, mijn fietspad enorm verkort. Vandaag moet ik gewoon de voordeur uitgaan - en overal is bijna alles organisch:
Biocurryworst, Biolimo, biologisch brood ... Zelfs in mijn favoriete ijssalon zijn twee soorten ecologisch verantwoord. Hoewel het aandeel biologisch voedsel op de totale markt momenteel slechts 5 procent is, winnen biologische producten terrein. Tegen het einde van februari waren 45.748 producten geregistreerd bij het Bio-Siegel Informatiecentrum. Een onderzoek door de Central Market en Price Reporting Office (ZMP) bevestigt ook de groene golf: de omzet van Bioware steeg in 2007 met 18 procent ten opzichte van het voorgaande jaar tot 5, 5 miljard euro. De discounters profiteren hier het meest van met een omzetstijging van 31 procent.

Klimaatvriendelijke klanten

Voor de kleine ecomeisjes is het anders: het nieuwe, uitgebreide assortiment biologische producten van Aldi, Lidl en Co., evenals grote ketens zoals Alnatura, brengen hun klanten in onmin. Velen sluiten daarom de deuren opnieuw ondanks de hausse in de sector. Een zorgwekkende trend? "Niet noodzakelijk", zegt Fred Grimm, bio-expert en auteur van het non-fictieboek "Winkelen helpt de wereld te verbeteren" (mozaïek van Goldmann, 8, 95 euro).
"Het heeft geen zin dat iedereen in de auto stapt om de biologische boerderijen in het gebied te rammelen, en tonnen uitlaatgassen op te blazen. In principe maakt het de logistiek van grote dealers mogelijk om de goederen op een klimaatvriendelijke manier naar de klant te brengen, "zegt Grimm. Maar één ding is duidelijk: zo praktisch als de wandeling naar de supermarkt misschien is - de meest ecologische manier is natuurlijk om jezelf op de fiets te slingeren en zijn eten direct bij de biologische boeren te kopen.