Schoon eten Gezonde vijgenpannekoeken

Waarom zou je je druk maken om pannenkoeken, als je heerlijke en gezonde pannenkoeken kunt maken van vijgen? We laten zien hoe dat werkt.

Of het nu voor het ontbijt is of als een dessert - pannenkoeken zijn niet alleen populair bij de Amerikanen. De Duitsers houden ook van hun pannenkoeken! De figuur en gezondheidsbewuste onder ons, maar meestal wegblijven van dit heerlijke eten, immers de meeste recepten zitten vol met calorieën, vet en ongezonde suiker, maar hebben geen voedingswaarde. Als je pannenkoeken nog steeds niet wilt missen, moet je creatief zijn! Hoe zit het bijvoorbeeld met vijgen als hoofdingrediënt? Dan werkt het met het schone eten.

Wat maakt vijgen zo gezond

In Duitsland werden vijgen enkele decennia geleden nog als extreem exotisch beschouwd, maar tegenwoordig zijn deze pseudopods uit Turkije ook erg populair hier in Duitsland. Maar waarom geniet de vijgenboom - een van de oudste medicinale vruchten ter wereld - eigenlijk van een dergelijke reputatie? Ten eerste bevat het een groot aantal enzymen en vezels, die de spijsvertering stimuleren. Aan de andere kant bestaat het uit natuurlijke en gezonde suikers zoals glucose en fructose, die - in tegenstelling tot witte suiker - gebonden zijn aan mineralen en dus een minder stressvol effect hebben. Dankzij magnesium, dat in grote hoeveelheden voorkomt in de vijg, vermindert deze bolvormige vrucht ook stress en versterkt het cardiovasculaire systeem, terwijl het vermoeidheid en slechte prestaties met zink bestrijdt. De beste: een vijg van 15 gram heeft slechts tien kilocalorieën, maar is nog steeds verzadigd.

Recept voor vijgenpannekoeken

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 100 ml karnemelk
  • 80 g volkorenmeel
  • Een snufje gejodeerd zout
  • Een snufje kaneel
  • 2 eieren
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 4 verse vijgen

Serveren:

  • 6 theelepels ahornsiroop

voorbereiding:

Eerst wordt de eierdooier gescheiden van het eiwit en worden de dooiers met de karnemelk meegenomen. Daarna meng je het bakpoeder met de bloem, een snuifje zout en een beetje kaneel voordat je dit mengsel toevoegt aan de karnemelk-dooiermix. Klop daarna de eiwitten met eiwit en leg ze onder het deegmengsel. Ga vervolgens verder met de vijgen: spoel ze grondig af, wrijf ze droog en snijd ze in dunne plakjes. Verhit een pan, voeg een kleine hoeveelheid deeg toe (zoals je wilt) en doe wat vijgen erop. De pannenkoek moet aan beide kanten goed worden gebakken. Strooi de pannenkoeken met wat ahornsiroop voor het serveren. Geniet van je maaltijd!