Verhoogde risico-fructose slecht voor het hart

Groenten en fruit worden vaak beschouwd als gezondheidsboosters. Een recent Amerikaans onderzoek toont echter aan dat te veel fructose ook schadelijk kan zijn voor het hart. Verdacht: glucosestroop!

"Een appel per dag houdt de dokter weg" - was lange tijd het motto in de VS om de bevolking te informeren over de voordelen van een gezond dieet dat rijk is aan fruit en groenten. En natuurlijk zijn appel, banaan en co. Nog steeds een belangrijk onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Wetenschappers van Georgia Health Sciences University hebben nu ontdekt dat fructose, ook in fruit, het risico op hart- en vaatziekten en diabetes kan verhogen.

Risicofactoren verhoogd

Analyse van de bloedspiegels van 559 adolescente proefpersonen in de leeftijd tussen 14 en 18 met een dieet dat rijk is aan fructose, vond dat deze hoge bloeddruk en verhoogde insulineresistentie omvatten. Daarnaast werden beschermende factoren zoals "goede" HDL-cholesterol verminderd. Al deze resultaten zijn indicatoren voor een hoger cardiovasculair risico.

Fructose in glucosestroop, afgewerkte producten

Verantwoordelijk hiervoor is volgens de wetenschappers echter niet een te hoge fruitconsumptie of een eenzijdig dieet van de proefpersonen. In plaats daarvan wijzen ze erop dat fructose niet alleen in groenten en fruit wordt aangetroffen, maar vooral in glucosestroop. En dit wordt gebruikt bij de productie van bijna alle frisdranken en veel eindproducten zoals bevroren pizza. In plaats van fruit te beschadigen, moet u nog steeds afzien van het gebruik van industriële producten en het nemen van verse producten.