Roerwerken Specerijen wakkeren je eetlust

Chili, paprika en Co. geven het eten een vurige smaak. Positief neveneffect: de specerijen verlichten tegelijkertijd onze gemoedstoestand.

De spijsverteringsorganen beheren verbazingwekkend goed met de stimulerende ingrediënten. "Kruidige specerijen zijn buitengewoon gezond", zegt Sven-David Müller-Nothmann, voorzitter van het Duitse centrum voor competentie voor gezondheidsbevordering en dieetleer in Keulen. Chili, maar ook peper en gember bevatten zogenaamde capsaïcine. "Het alkaloïde wordt ook gebruikt in de geneeskunde en voorkomt ontsteking van het maagslijmvlies en de dunne darm", legt Müller-Nothmann uit. Bovendien heeft capsaïcine een antibacterieel effect.
De stemming is vaak beter met pittig eten. "De scherpte triggers stimuli in het zenuwstelsel en laat de hersenen meer endorfines vrijgeven", zegt de voedingsdeskundige. Een goede tip voor mensen die meer last hebben van stemmingswisselingen of winterdepressie. Te veel Tabasco-saus kan een maaltijd echter snel bederven. Als mond en keel schijnen te branden met scherpte, zou het beter zijn om geen glas water te pakken. "De vloeistof verspreidt de scherpte door de mond en maakt het alleen maar erger", legt Müller-Nothmann uit. Het is logischer om een ​​stuk wit brood te eten om de kruidigheid van de kruiden te neutraliseren.