Fitness check star keuken fetter dan junk food

Britse onderzoekers vergeleken recepten uit kookboeken van beroemde chef-koks nu met gemaksvoedsel uit de supermarkt en vonden het verrassend: Jamie Oliver & Co. kookte dikker en zoeter!

Dat is waar de Britse chefs hun vet van krijgen. Onderzoekers van Newcastle University en de National Health Service NHS hadden vijf kookboeken onderzocht van Engelse keukengoden zoals Jamie Oliver, Nigella Lawson en Lorraine Pascale. Hieruit koos ze 100 hoofdgerechten en vergeleken ze hun voedingswaarden met die van 100 bereide maaltijden uit de supermarkt. Ze hebben bijzondere aandacht besteed aan het vetgehalte, het aandeel onverzadigde vetzuren, het zout-, suiker- en vezelgehalte en natuurlijk de calorieën.

Caloriebommen uit het kookboek

Verrassing: het recept van de beroemde chef-koks had een hoger caloriegehalte dan de Fertigjunk. Bovendien waren ze zoeter en vetter en bijzonder ongunstig: minder vezels. Ze bereikten bijvoorbeeld tot 774 calorieën (kcal) per maaltijd, de afgewerkte producten, echter maximaal 546. Het vetgehalte was de instructie van de beroemde koks tot 40 procent, in de bereide gerechten lag hij net onder de 24 procent. Het aandeel verzadigde - en dus vrij ongezonde - vetzuren was hoger. Alleen met het zoutgehalte snijden ze beter af. Kant-en-klaarmaaltijden waren duidelijk te zout.

Gezond eten wordt gedefinieerd door meer aspecten

Je moet echter niet concluderen dat de gerechten van de tv-sterren ongezonder zijn dan die van de supermarkt. Het is tenslotte bereid met verse ingrediënten en de studie zegt niets over het vitaminegehalte en de hoeveelheid potentieel ongezonde additieven. Bovendien kunt u de recepten heel gemakkelijk laten koken door boter te vervangen door olie, minder room te gebruiken en de helft van de suiker weg te laten. Dit is meestal genoeg!