Voedselverkeerslicht online 7000 voedingsmiddelen in voedingscontrole

Het Europees Parlement is eindelijk gestopt met het zogenaamde voedselverkeerslicht. Consumenten kunnen nog steeds weten wat de voedingswaarde is van meer dan 7000 gewone supermarktproducten op het online platform Codecheck.

Het was te verwachten - toch is het een bittere nederlaag voor de consumenten. Omdat het Europees Parlement vandaag de voedselverkeerslichten heeft stopgezet die worden geëist door voorstanders van consumenten en artsen. Het doel was om de verpakking van afgewerkte producten te voorzien van rode, gele of groene stippen, zodat kopers onmiddellijk kunnen beoordelen hoe gezond elk gerecht is. Uiteindelijk hadden lobbyisten uit de voedingsindustrie echter de overhand, waarbij ze erop stonden dat etikettering te eenvoudig en onevenwichtig was.

Verkeerslicht op internet

De voedingsproblemen zijn overal in de EU hetzelfde: te veel vet, te veel zout, te zoet. Gelukkig kunnen consumenten nu, ondanks EU-oordeel, eenvoudig nagaan hoe experts de voedingswaarde van een bepaald product beoordelen: de kleuren van het voedingslicht (groen, geel, rood), die gratis kunnen worden opgeroepen op de Codecheck, geven in één oogopslag aan of een product frequent, matig of moet met zorg worden geconsumeerd. Meer dan 7.000 producten zijn al geregistreerd - en er zullen nog meer volgen.

Voedingsteken helpt om voedsel te evalueren

Volgens een onderzoek van de Foodwatch van de consumentenorganisatie zou 67% van de Duitsers instemmen met een dergelijke kleuretikettering van de voedingswaarden op de verpakking. Codecheck biedt nu dit verkeerslichtlabel. Naast de voedingsevaluatie vindt de consument verdere informatie over ingrediënten, labels en producenten op het platform, evenals testverslagen, prijsvergelijkingen of eco-informatie. Community-functies zoals productlijsten of vind-alternatieven helpen u gezondere alternatieven te vinden.