Voedseltrends 2018: hier eet je iets nieuws!

Vleesfans staan ​​op "Van neus tot staart", veganisten geven de voorkeur aan de beweging "Van blad naar wortel". Eén ding is zeker: de huidige voedingstrends zijn zo gevarieerd dat er voor elk wat wils is!

Eten is booming. Blogger en Instagramer brengen nieuwe ideeën naar de wereld, start-ups vinden nieuwe producten uit, de restaurantscène verandert. Hoe dan ook, voeding is HET onderwerp. Reden voor ons om het uitzicht te wagen. Wat is er al en zal blijven, wat komt eraan en waar gaat de reis naartoe?

Het verbazingwekkende van trends is dat ze in compleet verschillende richtingen kunnen gaan en nog steeds naast elkaar kunnen bestaan.

Ze bevinden zich vaak op een as en bewegen in de tegenovergestelde richting. Zulke paren zijn bijvoorbeeld gezondheid en genot. Eten om fit te blijven, spiermassa op te bouwen of 'vrij van' producten is de trend om van te genieten: kooklessen, proefmenu's en dure jenever zijn populairder dan ooit. Evenzo is de spanning tussen mondiaal en lokaal: we willen de wereld proeven, hoe exotischer, hoe meer glorieus - vandaag sushi, morgen Thai, de dag na de Peruaanse keuken. De tegenbeweging: zo lokaal mogelijk. Misschien zelfs op het dak zelf gekweekt ...

Fitfactor: *** zeer goed, ** goed, * minder goed

De 13 grote food-trends 2018!

1. Burger voor altijd

Een trend die niet nieuw is, maar een lang bestaand bestaan ​​heeft. In de tussentijd heeft elke Duitse stad zijn burgerwinkels en doen foodtrucks hun uiterste best om te slagen. Het gevulde broodje wordt gerehabiliteerd en herkend omdat het uit het fastfood-autokerkhof is. Er zijn hamburgers met alles, van pulled pork tot tofu, één verdieping, meerlagig, met witte of zwarte broodjes. Misschien is het de diepe band van de Duitser met het brood ... Helaas altijd heel koolhydraat-zwaar en rijk aan calorieën, dus slechts twee sterren voor de hamburger-hype. True Fitness Blog Tip: Natuurlijk Fast Food!

Fit-factor: **

2. TOTAAL PLAATSELIJK: ETEN VOOR DE DEUR

Digitaal, globaal, shit - het progressieve netwerken en internationaliseren laat velen thuis dakloos. Het verlangen naar het goede, het oude, het vertrouwde groeit. "Home noise" is de bijbehorende levensstijl. De bijpassende voedseltrend wordt "ultralocaal" genoemd en betekent voedsel dat echt van dichtbij komt, vervaardigd, natuurlijk is en niet over de hele wereld is gereisd. Volksmuziek om quasi te eten. In het licht van de wereldwijde handel bestaat er een verlangen naar meer nabijheid en transparantie bij boodschappen doen. De meeste mensen weten dat Noordzeekrabben worden geharkt in Marokko. Er is echter weinig bekend dat de meeste uien die we verkopen uit China komen. Helaas wordt de term regionale of lokale handel in de handel veel gereden omdat deze niet beschermd is. Echt dichtbij, namelijk direct in het restaurant, worden de salades verbouwd in het trendy Berlijnse restaurant Good Bank. Door middel van verticale landbouw - trouw aan het motto: van het bed rechtstreeks naar de tafel. Het komt niet dichterbij!

Fit factor: ***

3. Kommen: van Boeddha tot Rainbow

Smoothie, Boeddha, Kracht, Zeemeermin of Regenboogschaal - ze hebben allemaal gemeen dat ze in kommen zitten. Typische kenmerken: ze worden van bovenaf gefotografeerd, op Instagram gepost en liefdevol gepresenteerd. Wilde mengelingen zijn uit, alles is netjes geplaatst. Drin is meestal veganistisch. Vlees of vis verdwaalt zelden in de gezonde kommen. Smoothie-kommen vormen een stevigere smoothie. Boeddha schalen danken hun naam aan de spirituele houding waarmee ze zijn voorbereid en gegeten. Zeemeerminkommen krijgen hun zeeblauwe kleur van algen. Krachtige schalen vullen je met quinoa & Co. En met regenboogschalen maken kleurrijke groenten of fruit een regenboog.

Fit factor: ***

4. STADBOERDERIJ

De moderne landbouw op het dak gaat veel verder dan de kruidenkist op de balkonleuning. Het maakt gebruik van een aantal van de nieuwste technologie zoals hydrocultuur. Omdat de beperkte ruimte in de steden het optimale gebruik van de kamers vereist. Er is zelfs een onderzoeksproject van het Beierse ministerie van landbouw voor de tuinbouw op het dak. Dit toont veel voordelen. Bovenal, extreem korte afstanden van teelt tot eters. Maar de gebouwen kunnen ook profiteren van hun groendak. Het koelt in de zomer en verwarmt in de winter. Een echte win-win situatie.

Fit factor: ***

5. Groenten is mijn vlees: de nieuwe groene golf

Op het bord verschijnt een nieuwe rangorde: in het verleden was schnitzel of biefstuk het centrum van eetlust, en groen verzamelde zich er op de een of andere manier omheen. Als een noodzakelijk kwaad, om zo te zeggen. Dat het gezond is, wist je. Het was niet geliefd. Maar sinds enkele jaren maken groenten enorme hoeveelheden voedsel. Het hoeft niet veganistisch te zijn, maar rapen en wortels zijn zo spannend en gevarieerd dat het vaak niet opvalt als er vlees ontbreekt. Beste bewijs van de breedte van de beweging: discounters zoals Aldi of Lidl hebben hun assortiment verse groente aanzienlijk uitgebreid en verbeterd. Wat leuk dat we nu artisjokken of mini-komkommers kunnen kopen tegen betaalbare prijzen!

Fit factor: ***

6. ERVARING AANKOOP

Voeding om aan te raken, voelen, ruiken, proeven. Dat is wat de nieuwe "Foodie" wil. Als tegenbeweging tegen het tellen van calorieën, zijn de oorsprong, productie en sensuele kwaliteiten van het voedsel iets voor hem. De nieuwe tempels van genot zijn wekelijkse markten, binnenplaatsen, kleine winkels, producenten zelf of speciale markten zoals de Berliner Markthalle Neun, een centrum voor Anders-Esser en Anders-kopers. In de glazen slagerij "Buddy en Club" kun je bijvoorbeeld kijken hoe dieren worden ontleed en verwend. Dit helpt ook enorm om te onthouden dat worsten en salami van dieren zijn gemaakt.

Fit factor: **

7. Israëlische keuken: mediterraans-modern

Hun roots zijn Arabisch, maar moderne Israëlische koks maken ze momenteel zo interessant. De keuken van de Levant (oostelijke Middellandse Zeekust en het achterland) verenigt aan de tafel wat politiek verdeeld is. Ze stelde ons voor aan de in Tel Aviv geboren Haya Molcho, de oprichter van de succesvolle Neni-restaurants, waar haar vier zoons werken. Om mee te doen aan de in-dishes: BALAGAN = ontelbare borden delicatessen, gemengd op tafel. SHAKSHUKA (huidige Instagram-hype) = plantaardige ragout van tomaten, paprika's, aubergines met feta, ei, enz. FREKEEH = vroeg geoogste tarwe, geroosterd na de oogst. ZA'ATAR = oosterse kruidenmix met tijm.

Fit factor: ***

8. DIERLIJKE ETEN 2.0: GRILLE IN PLAATS VAN LAPJE

Sprinkhanen, kevers, kakkerlakken of krekels: ze worden gehyped als een nieuwe bron van eiwitten tegen de honger van de mensheid. Weinig vet, nauwelijks koolhydraten, veel eiwitten: klinkt bijna ideaal. In vergelijking met varkens en vee produceren insecten nauwelijks broeikasgassen. Maar wat zo boeiend klinkt, heeft veel hindernissen. Ten eerste de acceptatie. Naar onze mening is het eten van insecten meer een test van moed dan een oerwoudkamp dan serieus eten. Ten tweede is massaproductie geenszins eenvoudig. Duizenden enge kruipers hebben ook onberispelijk voedsel nodig met een grote vraag naar een landbouwareaal. Beter: eet meer planten!

Fit factor: *

9. Als je wilt fileren, moet je ook je voeten voeden

De uitvinder van het concept 'Van neus naar staart' is chef-kok Fergus Henderson. Daarachter is respect voor het schepsel. In plaats van alleen de filet, moet het hele dier worden gebruikt inclusief voeten, hoofd en ingewanden - gewoon "van de neus tot de staart". Een terugkeer naar heelheid, een tegenbeweging van de goedkope vleeswerkelijkheid. Het vegetarische equivalent is "Van blad tot wortel" en is meer gericht op culinaire ontdekkingen dan op ethische correctheid. Ideeën voor creaties met blaffen, korstmossen, wortels of bladeren komen vooral van de moderne Scandinavische keuken rond het Deense restaurant Noma.

Fit factor: **

10. ALLEN GROEN HIER

Een heel menu rond de avocado? De Amsterdam "The Avocado Show" draait helemaal om het groene fruit. Van de roosvormige avocado als voorgerecht tot de avo-daiquiri, het thema loopt door het hele menu. Voor een goed geweten worden alleen avocado's van duurzame en eerlijke teelt gebruikt in het restaurant. Al heerlijk, maar een beetje eenzijdig.

Fit factor: **

11. Vrij van ...: The Great Wheat Hysteria

Het weglaten van gluten of tarwe wordt als gezond beschouwd. Het feit dat dit als trendy wordt beschouwd, is een belediging voor iedereen die zich echt zorgen maakt. Samenvattend: het pakken van te dure glutenvrije producten zonder medisch advies helpt niemand - behalve de fabrikant. Een trend die speelt met de onzekerheid van consumenten. Beter dan glutenvrije muffins: natuurlijke voedingsmiddelen zonder toevoegingen!

Fit factor: *

12. DIY - DE FORMULE VOOR GEZONDE ENJOYERS

Doe zoveel mogelijk zelf. Meer en meer enthousiaste eters durven. Ze bereiden niet alleen zelf sushi, confituur, muesli of chutney - ze durven ook complexe voedingsmiddelen zoals brood, zuurkool of Koreaanse kimchi te proberen. Hoewel je veel mis hebt met brood, maar nauwelijks schade kunt aanrichten, zijn de dingen een beetje anders met Sauerkraut & Co. Hier zijn processen waarbij bacteriën betrokken zijn. En om te controleren is niet zonder! DIY (Doe het zelf) - in principe een goede zaak, maar niet altijd. Sommige dingen moeten beter overgelaten worden aan professionals!

Fit factor: **

13. Ontbijt is King: Porridge & Grød

Het ontbijt is op de een of andere manier tot de favoriete maaltijd uitgegroeid. Het is feesten tot laat in de middag. Pannenkoeken, wentelteefjes, eiergerechten compleet klassiek ontbijt. Alles is toegestaan. Het is gezellig en informeel. Held van de nieuwe cultuur van de ochtendmaaltijd is pap - eigenlijk niets anders dan een variatie van de goede oude havermout. Bevredigend, verteerbaar en energiek, het was vroeger goedkoop voedsel voor werknemers. Tegenwoordig is hij een speeltuin voor hipsters. Gekookt met water, melk, room of plantaardige melk, gegarneerd met noten, bessen, siroop of yoghurt, pap en de Scandinavische relatieve grød (= korrels) zijn er voor iedereen. Nieuwste trend uit Australië en de VS: pap met groenten.

Fit factor: ***