Geheugen Cafeïne duwt de hersencellen

Een high van de koffieboon, die haar anders dikwijls dik maakt. Studies tonen aan dat matige consumptie de prestaties van het geheugen verbetert.

Bloeddrukverhogend gif of uitstekende wakkermaker: over koffie en zijn effectdeskundigen pleiten voor jaren. Ondanks allerlei bijwerkingen: het zwarte brouwsel maakt je natuurlijk niet alleen wakker, maar verhoogt ook aantoonbaar je geheugen.


Geheugen kan details beter onthouden

Als onderdeel van de studie aan de Johns Hopkins University in Baltimore, kregen de proefpersonen een aantal afbeeldingen te zien, waarvan ze de details dienden te onthouden. Onmiddellijk daarna kregen ze pillen met elk 100 mg, 200 mg of 300 mg koffie. Onderzoekers verkenden de relatie tussen de hoeveelheid cafeïne die werd geconsumeerd en het vermogen om details beter te onthouden.


Geheugen: betere prestaties met cafeïne

Het resultaat: een dosis van 100 mg cafeïne had geen invloed op de prestaties van de proefpersonen, 200 mg, maar de proefpersonen presteerden veel beter en herkenden veel meer details. 300 mg verbeterde echter niet het resultaat. Met andere woorden, iedereen die in de nabije toekomst meer concentratie nodig heeft, kan rustig zijn koffie pakken om zijn geheugen wat meer vaart te geven.


Gratis reizen voor cafeïne

Dus als er veel vraag naar geheugen en aandacht is, wilt u misschien drie espresso's hebben - ter vergelijking: 50 ml espresso (oftewel een kleine kop) bevat 50-60 mg cafeïne. Voor de filterkoffie zijn er ongeveer twee grotere kopjes, omdat in een kop filterkoffie ongeveer 80 mg cafeïne vastzit. Dus de eerste kop boven de aanbevolen dosis kan nog steeds welkomstkoffie worden genoemd. Alles dat eroverheen is, heeft een nadelig effect op de meeste mensen, omdat hun vingers dan trillen en Tango dansen op het pc-toetsenbord. Hartkloppingen, hoofdpijn en hallucinaties zijn het resultaat in plaats van een aangescherpt geheugen.
Maar wist je wat cafeïne kan doen? Cafeïne helpt spieren sneller herstellen van oefening en kan zelfs de bloeddruk verlagen.