Gammelfleisch & Co. Hoe gezond is ons voedsel?

Rot vlees was gewoon een schandaal van velen. De reeks voedselschandalen kan voor onbepaalde tijd worden voortgezet. Desondanks beoordelen experts ons eten als veilig als nooit tevoren.

Veertig procent van de consumenten vreest dat ze hun gezondheid zullen schaden met chemisch besmet voedsel, volgens een enquête van 2004 door het Allensbach Institute for Demoscopy. Echter, het gezondheidsrisico van voedsel is niet zo groot als veel mensen denken Een van de voedingsrisico's is het eten van ongezond voedsel - te veel, te dik, te zoet. Er is ook een gebrek aan lichaamsbeweging. Gesa Maschkowski van de helpdesk voor consumenteninformatie illustreert het effect: "Het individuele risico om kanker te krijgen door verontreinigende stoffen in voedsel is volgens de wetenschap één procent. Mensen met overgewicht hebben 50% meer kans om kanker te krijgen. "Verontreinigd of besmet voedsel is geen alomtegenwoordige keukenplaag. In een rapport over consumentenbescherming beoordeelde het Rijksbureau voor consumentenbescherming en landbouw in Brandenburg minder dan een procent van de vele geteste voedingsmiddelen als schadelijk voor de gezondheid.

Emotionele beoordeling van het gevaar

Niet alleen het gebrek aan vergelijkende grootte, maar ook de risicobeoordeling beïnvloedt de perceptie van gevaar. Deskundigen beoordelen een risico objectief. Ze controleren de kans op schade en de omvang ervan. Leken mensen zien dit emotioneler. Ze worden vaak overschat door milieutoxines, dierziekten of nieuwe technologieën. En ze hebben de neiging hun eigen fouten, zoals roken, te onderschatten. Soms dragen de media ook bij aan een dramatisering van het gevaar. Zolang journalisten en lezers geen belangrijke grondbeginselen kunnen meten, zoals wat een drempel betekent en wat er gebeurt als deze wordt overschreden, is de weg duidelijk voor sensationele rapportage. Onder bepaalde omstandigheden kan zelfs een bewijs van vervuiling, ongeacht de concentratie ervan, grote opwinding veroorzaken.