Gevaarlijke snoepjes snoep nu met waarschuwing

Levensmiddelen met bepaalde kunstmatige kleuren moeten de waarschuwing "Kan de activiteit en aandacht van kinderen beïnvloeden" sinds 20.07.2010 hebben.

Niet alleen kinderen zijn dol op snoep, maar ook volwassenen. Maar veel van hen bevatten waarschijnlijk schadelijke kleurstoffen. Daarom zijn er nu de kleurrijke traktaties alleen met waarschuwing. "Kan de activiteit en aandacht van kinderen verstoren, " staat sinds 20.07.2010 op de verpakking, zei de Confederation of Food Law and Food Science (BLL). Helaas alleen in "de kleine lettertjes".

Einde van een lang gevecht

Voorstanders van consumenten hebben lang gepleit voor een verbod op Tartrazine E102, Azorubin E122, Chochenillerot E124a, Allurarrot E129 en Chinoline Yellow E104. In 2007 vond een studie van de Universiteit van Southampton een verband tussen hyperactiviteit, agressiviteit en concentratiestoornissen bij kinderen en de consumptie van snoepjes met deze kleurstoffen. Ze vermoeden ook dat ze allergie-achtige reacties verhogen. Voor kinderen die snoep kopen, kan dit een mindere bescherming zijn. Ze lezen zelden de lijst met ingrediënten. En zonder de extra blik op de synopsis blijft de waarschuwing niet herkend.

Het werkt zonder chemie

De gevaarlijke azo-kleurstoffen zitten vaak in snoepjes, zoals snoepjes, kauwgom, wijngomproducten en lolly's. Ook in limonades en ijs zijn de kleurstoffen gemarkeerd met E-nummers. Het zou werken zonder chemie. Fruit- en plantenextracten zoals carotenoïden, spinazie-extract, bietensap of vlierbessen kleuren de snoepjes ook kleurrijk - hoewel niet zo fel als de fabrikant zou wensen, maar zonder bijwerkingen.
Bronnen: European Consumer Center Germany, online focus, tijd online