Smaakbestek beïnvloedt onze smaakcellen

Of we eten met een lepel of een vork heeft invloed op ons smaakvermogen. Kleur en materiaal spelen ook een rol. Dat is wat wetenschappers nu ontdekten.

Lepel of vork - dat maakt een verschil voor de smaak, zoals Britse onderzoekers aan de Universiteit van Oxford in een reeks experimenten nu ontdekten. Met verschillend bestek combineren we verschillende smaken van het eten. Dus we eten vaak snoepjes van een lepel, met het mes snijden we vrij sterk, pittig voedsel. Blijkbaar hebben onze hersenen dit geleerd en produceren ze al de juiste smaaksensatie voor bestek. Dit is hoe de onderzoekers hun resultaten interpreteren.

Lepel "smaakt zoet", zout van het mes

In een van de experimenten testten de psychologen de invloed van de vorm van het bestek op de smaak. Om dit te doen, werden 30 vrijwilligers gevraagd om een ​​stuk jonge, milde en gerijpte, pittige kaas te proberen met een mes, een tandenstoker, een vork en een lepel. Vreemd genoeg, voor de deelnemers, proefde het stuk de zoutste van het mes. De onderzoekers schrijven dit effect toe aan het feit dat het meestal niet wordt gegeten door het mes en dit is in tegenspraak met de verwachting.

Yoghurt verandert de smaak afhankelijk van de lepel

Ook de grootte en het materiaal van het bestek hebben invloed op de waargenomen smaak. Dus in een ander experiment zouden 35 proefpersonen een yoghurt met 5 verschillende lepels moeten proberen. Het ging over twee theelepels en twee eetlepels plastic, waarvan er één ooit werd beklaagd. De vijfde lepel was van plastic, maar zag eruit als roestvrij staal. Blijkbaar is het niet het absolute gewicht dat telt, maar de verwachting van het materiaal, leggen de wetenschappers uit. Als de plastic lepel bijvoorbeeld te zwaar was, vonden de proefpersonen dat de yoghurt waterig en van slechte kwaliteit was. Theelepels yoghurt smaakte zoeter dan van eetlepels. Dit kan zijn omdat een theelepeltje meestal wordt gebruikt voor desserts en de hersenen het verbinden met deze smaak.