Smaakversterkers vaker dan we denken

Veel producten verbergen veel smaakversterkers. Hoewel voedselproducenten adverteren met natuurlijke inhoud. Dit heeft nu Ökotest! Onthuld!

"Gemaakt van het kookboek van oma - klaar om te serveren van topkwaliteit" of "ontwikkeld door ervaren koks" is de verleidelijke uitdrukking op de pakjes bereide gerechten. Maar als u naar de lijst met ingrediënten kijkt, bestaat het vermoeden dat meer ervaren voedingschemici met smaakversterkers dan koks hier de handen in het spel hadden. Dit toont op zijn minst de huidige studie van Ökotest.

Smaakversterker: meer voorkomen dan zijn

Het tijdschrift Ökotest heeft in haar huidige editie 115 voedingsmiddelen getest, die adverteren met een bijzonder hoge kwaliteit en natuurlijke kwaliteit. Ontnuchterend resultaat: 73 daarvan bevatten additieven zoals E 621 (glutamaat) als smaakversterkers. Deze additieven zijn bedoeld om het genot van voedsel te intensiveren en om misleidende ingrediënten te misleiden. In Duitsland mogen voor dit doel alleen stoffen worden toegevoegd die als onschadelijk voor de gezondheid worden beschouwd.

Veel smaakversterkers bedriegen consumenten

Naar het oordeel van de testers wordt de consument steeds meer voor de gek gehouden. Zelfs inscripties als: "Zonder de toevoeging van smaakversterkende additieven" betekenen niet dat de smaak zonder hulpmiddelen tot stand komt. Dertig van de 115 geteste voedingsmiddelen bevatten ongeveer gistextract, hoewel ze tegelijkertijd worden geëtiketteerd met verwijzingen naar "geen kunstmatige smaakversterkers". Gistextract is legaal geen additief, maar een ingrediënt met eigen smaak. Maar het bevat glutamaat en heeft daarom dezelfde eigenschappen als smaakversterkers. Dus iedereen die denkt dat hij glutamaat kan vermijden, heeft het mis.

Glutamaat - schadelijk?

De precieze effecten van smaakversterkers zoals glutamaat op het menselijk lichaam zijn nog steeds onduidelijk. Er zijn veel tegenstrijdige studies over dit onderwerp. Eén ding is duidelijk: smaakversterkers brengen geen positief effect voor de consument. Ze bieden de voedingsindustrie de mogelijkheid om producten smaakvol te kruiden. Als u deze stoffen wilt vermijden, moet u altijd de lijst met ingrediënten bekijken. Onze huidige gezochte lijst helpt je om de gebruikelijke smaakversterkers te vinden.

De meest voorkomende smaakversterkers

Glutaminezuur (E 620-625): beter bekend als glutamaat, ook mononatriumglutamaat of dinatriumglutamaat, verbetert het welzijn en de kruidigheid van het voedsel. Van de stof wordt vermoed dat hij bij gevoelige mensen het 'China Restaurant Syndrome' (hoofdpijn en hitte na het eten van Aziatisch voedsel) opwekt. Overigens komt glutamaat ook voor in natuurlijke voedingsmiddelen zoals kaas, rode wijn of tomatenpuree.

Gistextract: bevat ongeveer 5 procent glutamaat. Het gebruik ervan is ook toegestaan ​​in biologische producten
Gehydrolyseerd plantaardig eiwit: ook een legaal ingrediënt dat glutamaat bevat.
Guanylzuurderivaten (E 626-629): 20 maal sterkere smaakversterker dan glutamaat.
Inosinezuur en zijn zouten (E630-632): sterke smaakversterker zonder glutamaat.