Overgewicht genen Is overgewicht erfelijk?

In twee nieuwe studies ontdekken wetenschappers in totaal 31 genen die obesitas kunnen veroorzaken en bepalen ook waar het vet op het lichaam wordt opgeslagen. Wie is er getroffen?

Genen zijn verantwoordelijk voor het vet zijn?

Er zijn mensen die alles proberen om af te vallen. Ze sporten, houden diëten en toch verdwijnen de onaangename kilo's op de maag, heupen en billen niet. Nogmaals, er zijn anderen, die op hun bevlieging kauwen in hun opwachting en slank blijven. Dit kan te wijten zijn aan de genen.

Dikke opstelling

Volgens het Federale Bureau voor de Statistiek, draagt ​​elke seconde Duits te veel kilo's bij zich. Onderzoekers zijn van mening dat tot 50% van het risico voor dit overgewicht genetisch kan zijn. Recente studies van het Genetic Investigation of Anthropomeric Traits (GIANT) consortium hebben nu 18 nieuwe genen ontdekt die van invloed zijn op het gewicht (BMI) en 13 andere die bepalen of het vet op de maag wordt bewaard of liever op de rug. 14 genregio's die eerder bekend waren, zijn bevestigd in hun functie: ze beïnvloeden het hongergevoel en bepalen het metabolisme.

Hoe meer vetgenen, hoe dikker

De resultaten van de onderzoeken toonden aan dat mensen met meer dan 38 van dergelijke lipide-genen in het lichaam tussen 5 en 10 kilo meer wogen dan diegenen die minder dan 22 van deze genen hadden. Enkele jaren geleden ontdekten onderzoekers het zogenaamde FTO-gen. Studies hebben aangetoond dat mensen die dit gen dragen gemiddeld ongeveer drie kilo zwaarder zijn dan mensen die dat niet doen.

Wees de genen te slim af

Zelfs als er al enige neiging in onze genen zit, betekent dit niet noodzakelijk dat je dik wordt. In de meeste gevallen is een slechte levensstijl nog steeds de hoofdoorzaak van obesitas. Door een actieve levensstijl met veel sport en een uitgebalanceerd dieet kun je vechten tegen genetica en een slank leven leiden ondanks een slechte aanleg. Als je plotseling en zonder merkbare reden toeneemt, moet je worden onderzocht door een arts om mogelijke ziektes uit te sluiten. Lees meer over hoe slank te blijven ondanks overgewicht.