Apple Het gezonde favoriete fruit

De appel is goedkoop, smaakt heerlijk, het is dankzij vele waardevolle ingrediënten echt passen. Geen wonder dat de appel nog steeds de favoriete vrucht van de Duitsers is!

Photo Gallery


De appel is de vrucht van superlatieven: 95 procent van de Duitsers kiest het liever uit de fruitmand. We kopen 1, 5 miljoen appels per jaar, en ieder van ons eet ongeveer 18 kilo appels. Onder de groene, gele of rode schaal bevinden zich 30 mineralen en sporenelementen, bijna alle vitamines, sappig 85 procent water, vulvezel en veel celbeschermende fytochemicaliën. De Romeinen wisten al dat de appel heeft wat nodig is om voedsel te voorkomen - zoals blijkt uit verschillende studies. Alleen al door het caloriegehalte is de appel een echte Tiefstapler. Met iets minder dan 70 calorieën per stuk is de appel uiterst figuurvriendelijk - ideaal als een lekkere snack.

Apple-variëteit: meer dan 1000 variëteiten

De verscheidenheid aan smaken in de appel is enorm, omdat alleen al in Duitsland er meer dan 1000 soorten zijn. Dankzij het groeiend aantal biologische appeltelers is verscheidenheid gegarandeerd, omdat ze afhankelijk zijn van oude en regionale appelvariëteiten, die niet altijd bolvormig zijn, maar wel smaken. Eco-expert Markus Rippin van het marktonderzoeksinstituut AgroMilagro onderzoek: "De vraag naar biologisch geproduceerde appels neemt toe. In 2008 was al 28.000 ton verkocht. Geen wonder, want de consument eet graag de appel met schaal. En dat is niet besmet met pesticiden en chemische meststoffen bij Bioware. "En dat is niet alles: het gehalte aan hart- en celbeschermende fenolen en vezels was ook aanzienlijk hoger dan dat van conventionele appels. En volgens een Amerikaans onderzoek presteerden biologische appelen zelfs iets beter qua smaak.

Hoe biologisch is een biologische appel uit China?

Toch geldt hetzelfde voor eco: seizoensgebondenheid is troef. De beste balans natuurlijk zijn lokale biologische appels. Voor biologische producten uit China, Nieuw-Zeeland of Argentinië spreekt tenslotte dat ook daar biologische landbouw wordt gepromoot. En als ze ons per schip bereikt, is de CO²-rugzak niet groter dan haar inheemse appel, die van de herfst tot de volgende zomer wordt opgeslagen met zeer energie-intensieve koeling.

De perfecte suggestie: het appelsponsorschap. Hieronder krijgt u een "afzonderlijke" boom toegewezen, van waaruit u in het najaar 20 kilo kunt oogsten. Kosten: 44 euro per jaar. Nu moet je gewoon de variëteit kiezen. Ben je nog op zoek naar een? Probeer de lievelingen van de redactie van True Fitness blog op de wekelijkse markt. Onze favorieten hebben één ding gemeen: ze zijn knapperig, sappig en superaromatisch. U hoeft maar één ding te doen: krachtig bijten!