Genfood Hoeveel eten we al?

Genetische manipulatie heeft al lang zijn weg gevonden in de voedingsmiddelenindustrie. Het gaat om een ​​groot aantal excipiënten die worden gebruikt bij de productie van genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen. We brengen de nieuwste status.

Photo Gallery

Melk die vanochtend in koffie wordt gedronken of over het graan wordt gegoten? Dan is het zeer waarschijnlijk dat u in contact kwam met genetische manipulatie in de breedste zin van het woord. Omdat conventioneel geproduceerde melk voor het grootste deel afkomstig is van koeien die worden gevoerd met genetisch gemodificeerd of genetisch gemodificeerd voer. Volgens een Forsa-studie, maar 78 procent van de Duitsers wil geen genetische manipulatie in voedsel, zelfs als de producten dan goedkoper zouden zijn. En toch komen we praktisch elke dag ermee in contact.

Maar het is niet zo dat velen gevreesd zijn: de tomaat gekruist met een vis of de schnitzel van het kloonvarken worden niet gevonden in de supermarkt. Het zijn veeleer verborgen processen waarmee genetische manipulatie zijn weg vindt naar ons leven: voornamelijk via genetisch gemodificeerd veevoeder. Dit betreft zowel melkvee als slachtvee en legkippen.
Soja is bijvoorbeeld een populair ingrediënt in concentraten voor rundvee en co. 73% van de wereldwijd geproduceerde soja is al genetisch gemodificeerd. Alleen met suikerbieten is de handhavingsgraad wereldwijd zelfs nog 90 procent hoger. Ook aangetast zijn koolzaad en koolzaad.

Nauwelijks teelt van genetisch gemodificeerd voedsel in Europa

Deze "genetisch gemodificeerde organismen" groeien hier echter niet: tot nu toe zijn de Europese velden grotendeels GMO-vrij. Verschillende overzeese: alleen de Verenigde Staten uitgebreid in de afgelopen twintig jaar, de genetisch gemodificeerde voedselproductie enorm. Vergelijkbaar met Brazilië, Canada, Argentinië. Wereldwijd waren er vorig jaar 160 miljoen hectare (vergeleken met 115.000 in de EU).
Maar zelfs deze relatief kleine gebieden vormen een doorn in het oog van GM-tegenstanders. Greenpeace, bijvoorbeeld, heeft kritiek op: De beloofde voordelen van genplanten (hogere opbrengsten, minder pesticiden, gezonder voedsel) zijn pure theorie. Integendeel, er zijn onvoorstelbare bijwerkingen zoals het verlies aan variëteit in gewassen, schade aan bijen en andere nuttige organismen of allergieën bij mensen voor nieuw gevormde eiwitten in het dieet.
Volgens Greenpeace is het enige voordeel bij de leveranciers van gensaat - gigantische bedrijven als Monsanto, Bayer of Syngenta - dat boeren en consumenten steeds afhankelijker worden van hun producten.

True Fitness Blog op Facebook

Ontvang regelmatig spannend en vermakelijk nieuws over sport, fitness, eten en levensstijl - klik gewoon op www.facebook.com/fitforfun.de.

Organisch gegarandeerd GGO-vrij

De biologische boeren houden ook niet van genetisch gemodificeerde planten in hun buurt. Omdat ze hun eigen gewas er niet volledig tegen kunnen beschermen. Hoewel een veiligheidsafstand van 300 meter tussen genetisch gemodificeerde planten en een Bioacker moet worden gehandhaafd, maar die snel worden overwonnen wanneer een windvlaag de zaden over het land drijft. En dan kunnen de organische associaties hun vrijheid van genetische modificatie niet langer garanderen. In het geval van bio is genetische manipulatie uitgesloten. Dit geldt voor transgene planten en dierenvoeders. Met andere woorden, biologische melk, vlees en eieren worden gegarandeerd geproduceerd zonder het gebruik van genetisch gemodificeerd diervoeder.
Een voordeel dat steeds meer conventionele levensmiddelenproducenten zelf ontdekken. Bijvoorbeeld op het gebied van zuivelproducten: het merk Landliebe was enkele jaren geleden een pionier. Het moederbedrijf Campina deed sinds 2008 afstand van het veevoer van Genève voor de koeien. Eerst alleen voor melk, later voor andere producten. Edeka Nord biedt onder het label "Our Homeland" melk, room en yoghurt aan zonder de moer van Genève.
Rotkäppchen heeft onlangs een GMO-vrije Camembert op de markt gebracht, Zott heeft Mozzarella en Grünländer Schnittkäse "Ohne". Bauer is onlangs naar vruchtyoghurt verhuisd. Het is een moeilijke taak, vindt de fabrikant - bepaalde smaken of suikertoevoegingen zijn moeilijk te verkrijgen zonder genetische manipulatie.

Genfood: houd je ogen open tijdens het winkelen

En hier zijn we in het tweede gebied, waar genetische manipulatie op grote schaal wordt toegepast: die van additieven en technische hulpmiddelen. Of het nu bier, yoghurt, brood of worst is - bijna alle voedingsmiddelen gebruiken verschillende stoffen. Meer dan 300 additieven kunnen worden gebruikt bij de productie van conventionele voedingsmiddelen (ter vergelijking: de Bioland Association biedt haar leden slechts 23 - en ze moeten GMO-vrij zijn).
De gebruikelijke procedure: micro-organismen, bacteriën, gisten of schimmels worden omgezet met behulp van genetische manipulatie om bepaalde stoffen te produceren - bijvoorbeeld enzymen, vitamines of aroma's. Ze worden gereinigd, bevatten geen overblijfselen van de micro-organismen die voor de productie worden gebruikt en hoeven daarom niet te worden gedeclareerd in het afgewerkte voedsel.
"Nultolerantie" voor Europese voedingsmiddelen - nog steeds ...
Niemand kan overtuigend beoordelen of genetische manipulatie een gevaar vormt voor mens of natuur. Maar mensen zijn sceptisch en dat zou de voedselindustrie serieus moeten nemen en het gemakkelijker maken om te zien waar genetische manipulatie in welke vorm dan ook is. Zelfs tegenwoordig kunnen producenten van biologische levensmiddelen niet langer honderd procent onzuiverheden uitsluiten.
Ze eisen het behoud van "zero tolerance" - in dit land mogen voedingsmiddelen geen vleugje genetisch gemodificeerde planten bevatten die in ons land niet zijn toegestaan. De EU wil deze wet nu verzachten - tegen het verzet van de minister van Landbouw, Groenen en Links. En velen van ons.

Hier komen we genetische manipulatie tegen

Het gebruik van genetisch gemanipuleerde ingrediënten strekt zich praktisch over het gehele voedingsspectrum uit. Daarnaast is er genvoer voor dieren. Het hoeft niet altijd te worden gemarkeerd. In onze fotogalerij laten we voorbeelden zien waarbij genetische manipulatie mogelijk betrokken is, maar dat hoeft niet zo te zijn. Voor elk product leggen we de oorsprong van de genetische manipulatie uit.