Plantaardige frites in de test: ze zijn goed - dat zijn ze niet!

Velen kopen plantaardige chips in de goede trouw dat ze gezonder zijn dan gewone chips. Klopt dat? We hebben 10 producten gecontroleerd en weten nu: dit is niet altijd zo!

inhoud
  • Groentespaanders bevatten evenveel calorieën als aardappelchips
  • 10 x plantaardige chips in de test
  • Groentechips: onze conclusie
  • Maak zelf plantaardige chips: zo werkt het

De grip in de chipzak is ons favoriete ritueel op de tv-avond. Maar met vaak lelijke gevolgen voor geweten en figuur. Daarom komen, in plaats van chips, steeds vaker die van wortels, bieten of zoete aardappelen in de snackbakken terecht. Het zijn groenten - gezond en niet vet! No way.

Groentespaanders bevatten evenveel calorieën als aardappelchips

Een blik op de voedingswaarden doet de hoop op een licht product snel verdwijnen: de meeste plantaardige chips hebben 400 tot 500 kcal per 100 g en zijn op geen enkele wijze inferieur aan chips.

Een ander probleem: het potentieel carcinogene acrylamide . Het wordt gemaakt wanneer koolhydraatrijke voedingsmiddelen van meer dan 120 graden worden gebakken of gefrituurd, inclusief bij de productie van chips. Voor chips zijn er vaste maximale hoeveelheden - voor de zogenaamd gezondere nieuwe vertegenwoordigers die nog niet zijn. Stiftung Warentest laboratoriumcontroles hebben aangetoond dat sommige groentechips de limieten voor chips overschrijden (dergelijke producten zijn niet inbegrepen in onze test).

Het gehalte aan acrylamide hangt af van het bakproces en de temperatuur van het vet. In het vacuümproces, bijvoorbeeld (bijvoorbeeld Funny Frisch en Trafo), wordt een vacuüm gecreëerd in de friteuse. Dit verlaagt het kookpunt en kan de temperatuur met 30 tot 40 graden verlagen.

Welke plantaardige chips zijn het beste?

Maar onder de groentespaanders is er een kleine maar leuke nieuwe subcategorie: gedroogde fiches . Ze zijn niet gefrituurd, maar gedroogd. Ze hebben enkele uren geen vocht meer in een warme luchtstroom. Dit gebeurt bij veel lagere temperaturen, zodat de vorming van acrylamide wordt uitgesloten.

Nog een pluspunt: vitamines worden beter bewaard, extra vet is overbodig! Daarom zijn de "Dörrchips" met 300 kcal en ongeveer 3 g vet aanzienlijk vriendelijker.

10 x plantaardige chips in de test

We proefden blindelings vier van de gedroogde producten en zes klassieke gefrituurde chips met een redactie van zes collega's. Naast de smaakbeleving waren de prijs, het caloriegehalte, de biologische kwaliteit. En zo werd het beoordeeld:

***** verslavende factor, **** heerlijke variëteit, *** je kunt soms kopen, ** niet overtuigd, * vingers weg

1. Organic Veggie Box door Chipsbox

Waar te koop: in de supermarkt
Biologische kwaliteit: Ja
Voedingswaarden per 100 g: 307 kcal, 3 g vet, 67 g koolhydraten
Wat zit erin: wortel, paprika, rode biet
Additieven: Geen
Proeven: kleurintensief, maar soms erg droog. We hebben veel extreem donkere stukken rode biet opgemerkt. Bittere, licht verbrande geur. Van de paprika is deels alleen nog shell over. Voor velen een smaak-no-go, nauwelijks gekruid, zeer droog en neutraal.

Conclusie: geen van de testers zou de fiches kopen. Vooral de zeer donkere chips waren negatief, zelfs de aansteker kon de smaak niet overtuigen. Pluspunt: biologische kwaliteit, maar merkbaar hoge prijs voor weinig smaak.

2. Groentechips van Crusti Croc

Waar te koop: bij Lidl
Biologische kwaliteit: Ja
Voedingswaarden per 100 g: 512 kcal, 37 g vet, 32 g koolhydraten
Wat zit erin: wortel, pastinaak, rode biet, zoete aardappel
Additieven: Geen
Proeven: Optisch licht bruinachtig, geur deels als vettig gevoeld. Minder knapperig dan de andere producten, aangename specerijen. Niet om individuele groenten te proeven.

Conclusie: sommige kruidige smaak werd door sommigen geprezen, anderen vonden het product te zout. Het was merkbaar dat de chips minder knapperig waren dan de andere variëteiten. Met € 1, 99 per 100 g is absoluut een van de goedkoopste biologische producten. Helaas alleen beschikbaar bij Lidl.

3. Groentechips van De Rit

Waar te koop: in de reformwinkel
Biologische kwaliteit: Ja
Voedingswaarden per 100 g: 512 kcal, 37 g vet, 32 g koolhydraten
Wat zit erin: wortel, pastinaak, rode biet, zoete aardappel
Additieven: alleen zonnebloemolie en zeezout
Proeverij: Hoog contrast, heldere, vette plantaardige chips met een natuurlijke smaak. Vrij dunne, knapperige plakjes.

Conclusie: product waarin de meningen het verst uiteenlopen. Voor sommigen de favoriet, voor anderen te klein en geen smaak van natuurlijke plantaardige smaak. Het prees de blik en de geur van het product. Bij bioproducten de duurste. Zouden sommige testers nog steeds kopen.

4. Crunchy Veggies van Foodspring

Waar te koop: Online bij Foodspring
Organische kwaliteit: nee
Voedingswaarden per 100 g: 325 kcal, 3 g vet, 44 g koolhydraten
Wat zit erin: tomaat, courgette
Additieven: Geen
Proefnotities: knapperige groenten, een beetje bleek van kleur, maar gemakkelijk herkenbaar. Natuurlijke geur, intense smaak van elke variëteit.

Conclusie: Voor de vrouwelijke testers is de testwinnaar, voor de man niet echt. De meningen liepen nogal uiteen, van een grote, intense smaak tot een hard en droog product. Iedereen prees de natuurlijke tomatensmaak. Hoewel vrij duur, maar een investering in deze voedingswaarden waard.

5. Veggie Chips door Funny Frisch

Waar te koop: in de supermarkt
Organische kwaliteit: nee
Voedingswaarden per 100 g: 483 kcal, 28 g vet, 47 g koolhydraten
Wat zit erin: wortels, rode biet, zoete aardappelen
Additieven: alleen zonnebloemolie en zeezout
Proeven: kleurintensief, de verschillende groenten waren gemakkelijk te herkennen. Visueel onze favoriet. Natuurlijke, subtiele geur en frisse, even dikke plakjes. Veel volume in de mond.

Conclusie: Zowel optisch als proef de chips konden scoren. Sommigen hebben de consistentie ongebruikelijk gevonden. Maar pas op: in de grote zak zitten slechts 60 relatief dure gram chips!

6. Savooikool van Heimatgut

Waar te koop: Online, direct bij Heimatgut, deels bij Rewe, Netto of Edeka
Organische kwaliteit: nee
Voedingswaarden per 100 g: 334 kcal, 9 g vet, 27 g koolhydraten
Wat zit erin: savooiekool
Additieven: tomaten, gistvlokken en verschillende kruiden
Proeven: Savooikool duidelijk herkenbaar, ruikt naar pittig. Smaakt naar kruiden, Savoy alleen in de afdronk. Zeer kruimelig en droog.

Conclusie: een compleet ander product dat vooral opvalt door zijn specerijen. De kruimelige, droge consistentie was niet zo goed. Maar lekker knapperig en smakelijk een alternatief. Hoewel een vrij duur product zonder een bio-label. Vanwege het laagste koolhydraatgehalte van alle producten onze favoriete koolhydraatbepaler.

7. Veg-chips uit ketel

Waar te koop: in de supermarkt
Organische kwaliteit: nee
Voedingswaarden per 100 g: 514 kcal, 33 g vet, 44 g koolhydraten
Wat zit erin: pastinaak, rode biet, zoete aardappel
Additieven: alleen olie en zeezout
Proeverij: zeer kleurrijke, heldere kleuren. Zeer knapperige chips, plakjes vrij dun in het algemeen. Kruidige tot licht vette geur.

Conclusie: knapperige consistentie, ook de zoutheid van het product werd geprezen. Immers, de helft van de testers zou het product opnieuw kopen, in termen van calorietechnologie, net als conventionele chips. Qua prijs zijn Kettle's chips zeker een van de goedkopere opties.

8. Groentechips van Kühne

Waar te koop: in de supermarkt
Organische kwaliteit: nee
Voedingswaarden per 100 g: 520 kcal, 36 g vet, 37 g koolhydraten
Wat zit erin: pastinaak, rode biet, zoete aardappel
Additieven: Geen
Proeven: Zeer intense, bijna heldere kleuren. Ruikt naar kruiden. Heldere, gelijkmatig dikke plakjes.

Conclusie: Kwam over het algemeen redelijk goed. Zoute kruiden werden door velen als positief beschouwd, waardoor verschillende soorten groenten duidelijk herkenden. Althans qua smaak een goed aardappelchipsalternatief, dat ook in orde is van de prijs. Velen zouden het product kopen. Maar het hoogste caloriegehalte van alle geteste producten.

9. Plantaardige mix van Päx

Waar te koop: in de apotheek
Organische kwaliteit: nee
Voedingswaarden per 100 g: 334 kcal, 3 g vet, 51 g koolhydraten
Wat zit erin: cherrytomaat, courgette, ui
Additieven: Geen
Degustatie: Natuurlijk uiterlijk, de groenten zijn duidelijk zichtbaar. Sommigen hebben de geur beschreven als hooi. Een beetje hard en droog. Licht muf smaak, vooral courgette en ui.

Conclusie: Hoewel goedkoper dan de andere producten, maar smaakloos mislukt. Bijna niemand hield van de uien. Alleen de tomaten werden goed ontvangen door sommige testers. Voor ons ook geen echt alternatief, dat we zouden kopen.

10. Plantaardige chips van transformator

Waar te koop: In de natuurvoedingswinkel, bijvoorbeeld Basic
Biologische kwaliteit: Ja
Voedingswaarden per 100 g: 380 kcal, 24 g vet, 34 g koolhydraten
Wat zit erin: wortel, pastinaak, rode biet
Additieven: alleen zonnebloemolie en zeezout
Proeven: Eerder bleke kleuren, lijken daarom heel natuurlijk. Gelijkmatig dikke plakjes die lijken op te lossen in de mond.

Conclusie: gemengde meningen tijdens de proeverij. De chips zijn merkbaar door een aanzienlijk andere, luchtiger consistentie. Tijdens het kauwen wordt het volume verlaagd. Deze chips zijn aanzienlijk minder calorieën dan andere gefrituurde. Biologische kwaliteit oké, dus een goed alternatief voor ons.

Groentechips: onze conclusie

Qua gezondheid is de nieuwe voedingstrend gemengd. Groentechips zijn niet gezonder dan chips. Ze bieden alleen variatie. De hoge acrylamide niveaus van gebakken fry off! In veel verpakkingen vonden we hele donkere chips (vooral van rode biet). Want dan zeker: blijf weg! We kunnen de korte lijst met ingrediënten positief benadrukken. Niets dan groenten, zonnebloemolie en zout - zeer puur en veel natuurlijker dan de meeste chips. Gedroogde groentespaanders bevatten minder calorieën, maar ze hebben flinke prijzen! Hoe kun je besparen? Doe het zelf!

Maak zelf plantaardige chips: zo werkt het

Een echt creatief, knapperig alternatief

Pastinaak of rode biet met honing, knoflook of rozemarijn - creativiteit kent geen grenzen. Ons favoriete recept: chips van zoete aardappel, chili en sesam.

Bereiding: Verwarm de oven voor op 150 graden circulerende lucht. Schil 1-2 zoete aardappelen, snijd ze in dunne plakjes. Hak 1 chili peper heel klein. Meng met 1 theelepel zout, een beetje paprikapoeder en 1 Msp-curry, 3 el olijfolie en 1 theelepel witte en zwarte sesamzaadjes. Spreid het kruidenmengsel over de plakjes. Leg het vervolgens apart op de bakplaat. Bak ongeveer 20 minuten.

Tip: plaats de houten lepel in de ovendeur, de stoom ontsnapt, de chips worden krokant.