Gezonde voeding: mediterraan dieet helpt tegen depressie

Wetenschappers hebben nu aangetoond dat het mediterrane dieet niet alleen beschermt tegen hartziekten en kanker, maar ook tegen depressie.

De inwoners van de Middellandse Zee, die internationale studies hebben, hebben de hoogste levensverwachting. Het zogenaamde mediterrane dieet van groenten, fruit, vis, veel olijfolie en weinig rood vlees beschermt tegen kanker, beschermt het hart en de bloedvaten tegen afzettingen en houdt ook het gewicht binnen de perken. Nu hebben onderzoeken van wetenschappers aan de universiteiten van Las Palmas en Navarra aangetoond dat dit gezonde dieet ook kan helpen bij depressie.

Mannen minder vaak depressief

De experts begeleidden meer dan 10.000 volwassen universitair afgestudeerden gedurende een periode van meer dan vier jaar. De proefpersonen die zich strikt aan de voedingsbehoeften hielden, waren meer mannelijk, atletisch, voormalig rokers en getrouwd. Bovendien waren ze gemiddeld ouder dan degenen die het niet zo goed deden met de specificaties. Tijdens de onderzoeksperiode leden 480 deelnemers depressie: 156 mannen, 324 vrouwen. De groep mensen met een ernstig dieet had 30 procent minder ziektes dan de rest van de studiegroep.