Voed gezonde voedingstrend: goed van zeer dichtbij

Gezond eten met appels uit China en rundvlees uit Argentinië? De trend is weg van geïmporteerd voedsel. Geweldig om te komen: eten naast de deur.

Gezond eten was gemakkelijk in mijn jeugd: ik bracht het regelmatig door op het eiland Fehmarn. Er was een buurman met een grote moestuin. En vanuit deze tuin kon je de Oostzee zien. Als je de dag aan zee had doorgebracht, kon je 's avonds naar mevrouw Pedersen gaan en voor een paar pond vers geoogste bonen, geurige kruiden, tomaten en aardappelen ontvangen. Vers van de vette aarde, met een vleugje zout en zeesmaak. Gezond eten, rechtstreeks vanuit de tuin. Deze smaak heeft zijn stempel gedrukt op mijn tong voor altijd. Sindsdien is ze in mij, dit verlangen om me gezond te voeden.

Gezond eten is verlangen naar onverholen

Globalisering overwint ons met gelijkwaardige voedingsmiddelen. De verschillen tussen landen verdwijnen. Overal is alles en altijd - en het smaakt altijd hetzelfde. Daarbij verliezen we meer en meer de verbinding met ons voedsel. Trendonderzoeker Hanni Rützler ziet de verschuiving naar regionale en lokale voedingsmiddelen als een tegenbeweging van de globalisering. Het huis krijgt een nieuwe glans. We willen opnieuw weten hoe onze schol smaakt, we willen het vee zien, wiens steak we op het bord hebben en kiezen liever onze eigen appels uit de boom. Ja, ook! Bijvoorbeeld als u een Apple-sponsorschap hebt. Voor een bepaalde bijdrage krijgt u een eigen boom toegewezen die u zelf kunt oogsten. En voor degenen die de hele dag geen tijd hebben om de beste boodschappen te doen, zijn er nu aanbiedingen in de supermarkt. Onder labels als "Ons huis" (Edeka), "Ons Noorden" (Coop) of "Een goed stuk huis" (Lidl) brengen de kettingen producten uit de omgeving op de markt. In de standaard biologische supermarkten probeer je in het algemeen zelfs een straal van 150 kilometer rondom elke winkel te behouden.

Gezond eten met producten van naast de deur

De goederen - voornamelijk fruit, groenten, zuivelproducten en vlees - hebben een kortere weg naar de consument en moeten minder duurzaam worden gemaakt dan de wijdverbreide concurrentie. Bovendien stimuleert de aankoop van lokaal voedsel lokale boeren en lokale structuren. Dit resulteert in ecologische voordelen: minder kilometers, minder brandstof, minder pesticiden, minder conserveermiddelen. Natuurlijk zijn Local Heroes beter af dan bijvoorbeeld vliegtuigen uit Peru of Afrika. De Hamburger Verbraucherzentrale stelde vast dat er elke dag meer dan 140 ton voedsel per vliegtuig arriveert. Hoewel dit goed is voor minder dan één procent van de voedselvoorziening, is het goed voor tien tot zestien procent van de broeikasgasemissies van voedseltransport. In de VS heeft de trend naar regionaal eten al een naam: "Locavores" (vorare, lat.: Eat, verslinden) noemen zichzelf de voorstanders van deze proeverij. Ze verplaatsen zich binnen een straal van 100 mijl (meer dan 150 kilometer) rond hun woonplaats en proberen alleen te voeden met producten die afkomstig zijn uit dit gebied. Natuurlijk viel de beweging op vruchtbare grond, vooral in metropolen als New York, en leidt tot zulke creatieve ideeën als die van imker David Graves. Hij trok uit de bossen van Massachusetts de stad in en legde eenvoudig zijn bijenkorven op de daken van de metropool. Nu verkoopt hij zijn oorspronkelijke New Yorkse honing aan een groeiend enthousiast gevolg op de zogenaamde groene markten. Tegelijkertijd is er een toename van het aantal hobbytuinders in de stedelijke hobby die niet alleen hun basilicum en peterselie op hun eigen balkon trekken, maar elke vierkante meter in de stad gebruiken om pompoenen, komkommers en tomaten in de kleinste tuin te oogsten.

Kleine tip!

De meeste groentetelers zijn te vinden in Noord-Rijnland-Westfalen. Rondom Hannover en Brunswick is het grootste aspergeteeltgebied in Duitsland. De regio Dithmarschen in Sleeswijk-Holstein staat bekend om zijn grootschalige koolteelt. Maar overal in het land zijn er kraampjes van lokale boeren die hun producten rechtstreeks aanbieden. Toegang!