Gezond eten Moet voedsel zonde zijn?

Veel van onze voedingsmiddelen zijn schadelijk voor het klimaat. Dat is waarom we niet hoeven te doen zonder heerlijk en gezond voedsel - misschien zuurkool ...

Een mand vol broodjes, boter, kaas, salami, een paar eieren en een kruik melk - zo ziet een heerlijk familieontbijt er op zondagochtend uit. Kijkend naar het koolstofdioxidegehalte van dit ontbijt, lijkt het dus ook op een rit van Hamburg naar Lübeck. Ongeveer 7500 g CO2 zou geschat moeten worden voor een volledig ontbijt voor 4 personen zoals dit - net als voor een rit van bijna 60 km. Omdat sommige van ons voedsel, zelfs als het gezond voedsel is, echte klimaatdelinquenten zijn.
Ongeveer een vijfde van de jaarlijkse CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door de teelt en distributie van voedsel. Dat is de hoeveelheid CO2 die al het verkeer produceert. Hoe, zoals blijkt uit het voorbeeld van boter: te beginnen met het graan in de velden over de koe die het eet, de melkmelk, de verwerking ervan, de rit naar de supermarkt maakt de productie van één kilogram bijna 24 kg CO2 vrij. Dit maakt Butter de nummer één klimaatmoordenaar onder de voedingsmiddelen. Evenzo slecht voor het milieu zijn rundvlees en kaas.

Klimaatlabel of niet?

Om zich bewust te worden van de "zondaar" op het menu, is de vraag naar een klimaatlabel om de CO2-voetafdruk op de verpakking te labelen luid. Volgens een enquête wil 83 procent de introductie van een zegel voor meer transparantie. Zweden bewijst het - en is succesvol: de Scandinavische fastfoodketen Max registreert een omzetstijging van 20 procent van zijn klimaatvriendelijke hamburgers. Meer fast food voor het milieu? Ook een alternatief. Echt gezond eten is dat niet.
Meer groenten en meer lokaal fruit - dit zijn de echte klimatologische artiesten, voor zover het gezonde voeding betreft. Om ze te herkennen, heb je geen CO2-zegel nodig. De pennen zijn in ieder geval slechts verwarring en helpen de klant niet verder, betoogde op zijn minst de Confederatie van de Duitse voedingsindustrie (BVE). Omdat CO2 niet het enige broeikasgas is dat bijdraagt ​​aan het broeikaseffect. 23 maal schadelijker dan CO2 is methaan. En dat komt niet alleen door koeien te boeten. Geen ander gewas produceert bijvoorbeeld evenveel methaan als natte rijst.

Vecht tegen de zuurkool

En de mens is een methaanproducent, volgens de Denen, vooral de Duitsers: voor de klimaattop van vorig jaar begonnen ze daarom een ​​boycot-appeal. In de satirekolom van de krant "Politiken" in Kopenhagen pleitte de organisatie "Vrouwen tegen zuurkool" tegen het favoriete kruid van de Duitsers. De reden: de producten van het menselijke spijsverteringskanaal. De stinkende darmgassen verwarmen immers niet alleen de lucht in huis, maar ook het klimaat - en maken het ook tot zure regen. Maar dat zou ons niet moeten storen. Serieus, wie eet zuurkool graag voor het ontbijt?
Stefanie Kimler

Bewust eten met True Fitness Blog De beste recepten en tips voor gewichtsverlies zijn natuurlijk ook online te vinden op onze hoofdonderwerppagina's:
• afvallen
• eet gezond
• recepten
• True Fitness Blog Dieet
• afslankproducten
• Diëten