Pizza-topping Welke topping is er toegestaan?

Als je gezond wilt eten, moet je zorgvuldig je pizza-topping kiezen: we onthullen welke ingrediënten mogen landen op de Italiaanse klassieker.

Omdat pizza ongezond is! Met de volgende ingrediënten laat je pizza niet alleen je mond water, het wordt ook echt voedzaam.

Pizza-topping: tomaten

Op elke pizza ontbreekt de tomatensaus misschien! 100 gram tomaten bevat slechts 17 kilocalorieën, dus nauwelijks kloppen.

  • Hiervoor wachten ze met de plantaardige stof lycopene, die een antioxiderende werking heeft en beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten.

In plaats van de saus als eindproduct uit de supermarkt te krijgen, moet je het liever vers maken.

  • In industrieel verwerkte tomatensauzen zijn vaak additieven waar niets op te vinden is - die zijn pizzasaus tovert, zelfs van verse tomaten, eet gezonder!

Pizza-topping: paprika

Als u calorieën wilt besparen, vindt u uw perfecte pizza-topping in de paprika. De groene variant is met name laag in calorieën, 20 kcal per 100 gram, in de gele paprika, het caloriegehalte is slechts 30 kcal, terwijl de rode variant 37 kcal bevat. Als je het leuk vindt, kun je natuurlijk ook de verschillende kleuren mengen, hoe dan ook, het lichaam wordt voorzien van veel vitamine C.

Pizza-topping: olijven

De pizza wordt echt mediterraan als je het op olijven legt. Met 145 kcal per 100 gram zijn deze niet zo laag in calorieën als paprika's, maar scoren ze met onverzadigde vetzuren, die op hun beurt cholesterol verlagen en een hoge bloeddruk tegengaan. Het is het beste om uw olijven vers te kopen bij de groenteboer of bij de balie van de delicatessenwinkel.

Pizza-topping: broccoli

Hoewel broccoli niet per se opkomt als het gaat om pizza-topping, moet je het niet uit je handen wijzen!

  • De groene roosjes leveren tal van vitamines en mineralen, evenals de fytochemicaliën beta-caroteen en indol-3-carbinol, die de groei van kankercellen vertragen. Qua calorieën is broccoli echter een lichtgewicht: 100 gram produceert 26 kcal.
  • Overigens moet het een paar minuten vers worden geblancheerd voordat het op de pizza wordt gelegd en in de oven wordt geplaatst. Ondertussen moet de broccoli uit de vriezer eerst een tijdje ontdooien.

Pizza-topping: champignons

Omdat paddenstoelen meestal uit water bestaan, kunnen ze zonder schuldig geweten op elke pizza worden gedistribueerd. Ze geven het lichaam botversterkende calcium en magnesium en combineren perfect met andere ingrediënten. Gebruik opnieuw als verse champignons! De varianten van het blikje hebben het grootste deel van hun waardevolle ingrediënten verloren.

Pizza-topping: uien

  • Uien maken de pizza niet alleen pittiger, maar ook gezonder. De ingesloten essentiële oliën en zwavelhoudende en sulfidische stoffen verminderen uw risico op kanker en hart- en vaatziekten, en versterken ook de maagwand.
  • Als je het te warm hebt met gele uien, raden we de rode variant aan - het is milder van smaak.

Pizza-topping: kip- of kalkoenborst

  • Als u geen vlees met uw pizza wilt opgeven, moet u genoegen nemen met pluimvee, dat vet en weinig calorieën bevat in vergelijking met ander vlees.
  • Daarnaast bevatten kippen- en kalkoenborsten veel eiwitten, wat de spieren ten goede komt, evenals essentiële B-vitamines, zink en magnesium.

Pizza-topping: mozzarella

Zonder kaas, zonder mij! Helaas is dit veel vet en calorieën. Met 255 kcal per 100 gram is mozzarella een van de gezondste soorten, vooral in vergelijking met geraspte Gouda (365 kcal / 100 g) of Emmentaler (400 kcal / 100 g). Bovendien biedt mozzarella veel proteïne en calcium.