Gezond uit Amerika Cranberries: kleine bessen met geweldige effecten

Als je nog geen veenbessen ontdekt hebt, moet je dat zo snel mogelijk veranderen: de rode bessen zijn rijk aan waardevolle ingrediënten.

De veenbessen zijn thuis in Noord-Amerika, te Duits worden ze kranenbessen of grootvruchtige veenbessen genoemd. Ze doen erg denken aan onze inheemse veenbessen of veenbessen, maar verschillen in grootte: veenbessen zijn 1 tot 2 inch groter dan hun Europese familieleden. De pulp van de donkerrode bessen is licht en stevig.

De veenbessen zijn rauw vanwege hun zeer zure smaak, maar niet erg lekker, gedroogd, gekookt of als sap, ze zijn des te heerlijker.

Bovendien hebben bessen op veel manieren een gunstig effect op de gezondheid en moeten daarom regelmatig in de voeding worden opgenomen.

Heerlijke gezondheidsboost

Zelfs de inwoners van Amerika maakten gebruik van veenbessen voor blaasontstekingen. Zelfs vandaag de dag is het algemeen bekend dat de bessen verlichting bieden voor dit soort problemen. Wetenschappers van de Griekse universiteit van de Egeïsche Zee vermoeden dat veenbessen de vorming van ziekteverwekkers op de blaaswand verhinderen. Bovendien gaan ze ervan uit dat de bessen ontstekingsprocessen in het lichaam stoppen en zo de proliferatie van ziektekiemen stoppen. Veel andere studies tonen ook aan dat veenbessen chronische cystitis en nierproblemen kunnen voorkomen en stoppen.

De ontstekingsremmende eigenschappen van cranberry's profiteren niet alleen de blaas, maar ook het hart. Koreaanse voedingsdeskundigen hebben ontdekt dat de rode bessen de ontstekingsniveaus verlagen en het niveau van goede HDL-cholesterol in het bloed verhogen. Goed HDL-cholesterol werkt op zijn beurt als een natuurlijk tegengif tegen slechte LDL, die vaak verantwoordelijk is voor hart- en vaatziekten. Daarom voorkomen cranberry's ook dergelijke gezondheidsproblemen.

Bovendien hebben ze een hoog gehalte aan antioxidanten die het lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen door het milieu en voedsel.

Bereiding van veenbessen

Vanwege hun bittere smaak worden de bessen het best gedroogd of gekookt. Als gedroogde variant doen ze denken aan rozijnen in hun smaak, dus ze zijn nauwelijks zuur, maar eerder zoet.

In gedroogde vorm kun je gewoon het fruit knabbelen of over de muesli sprenkelen.

Gekookt kun je veenbessen eten, bijvoorbeeld als saus. Het past goed bij verschillende vleesgerechten, gebakken kazen, quarkgerechten, cakes of andere desserts. Het nadeel hierbij is echter dat het hoge vitamine C-gehalte verloren gaat. De andere positieve gezondheidseigenschappen blijven maar bestaan ​​grotendeels. In vloeibare vorm kunnen veenbessen worden genoten als sap of nectar. Anders zijn de vruchten ook verkrijgbaar in poeder- of tabletvorm.