Gezond snacken Maak zelf chocolade

Gezonde verleiding: Zoetekauwen, die op hun figuur letten, kunnen met dit recept hun eigen chocolade toveren - zonder enig schuldig geweten!

Chocolade uit het schap van de supermarkt is meestal allesbehalve gezond, vooral als er volle melk in zit. In plaats daarvan moet je teruggaan naar pure chocolade, want: hoe meer cacao en minder melk, hoe beter! Degenen die van chocoladesnacks houden maar hun suiker- en calorieënverbruik in een gezond kader willen houden, kunnen zelfs een houten lepel pakken en hun eigen bitterzoete chocolade maken. We laten zien hoe dat werkt.

Productie van chocolade: het basisrecept

Verwarm 125 gram cacaoboter in een heet waterbad tot het smelt, voeg dan 50 gram ongezoet cacaopoeder en twee eetlepels agave siroop toe. Roer het mengsel totdat het een romige en gelijkmatige massa is geworden. Giet het mengsel vervolgens in een vorm naar keuze en laat het twee uur in de koelkast afkoelen. Je kunt van de chocolade genieten zodra deze is uitgehard - of door hem te verwerken tot zoete caketaartjes.

Ingrediënten voor raffinage

Als het gaat om zelfgemaakte chocolade, zijn er geen grenzen aan uw eigen verbeelding. Bijzonder populaire additieven zijn noten (bijvoorbeeld hazelnoten) en amandelen, maar ook droog fruit zoals rozijnen en veenbessen of cornflakes en geraspte kokosnoot doen het goed in een chocoladereep. Degenen die meer ongewone combinaties prefereren, kunnen hun chocolade ook verfijnen met chili, gekonfijte gember of pompoenpitten - het is allemaal een kwestie van voorkeur!

Speciale kenmerken van chocolade

  • Pure chocolade is gezonder dan de lichtere variëteiten. Over donkere chocolade, niet alleen de innerlijke zoetekauw, maar ook je lichaam! Talrijke studies wijzen erop dat de flavanols (de antioxidanten die de bittere smaak geven) gunstig zijn voor het hart en de bloeddruk verlagen.

Bovendien zijn onderzoekers er zeker van dat een regelmatige en matige consumptie van pure chocolade overgewicht kan voorkomen, omdat bepaalde ingrediënten (de zogenaamde catechinen) blijkbaar het metabolisme stimuleren.

Volgens de Engelse fysioloog Ian Macdonald stimuleert gezond snacken de bloedstroom in de hersenen, waardoor de concentratie en prestaties toenemen. Ondertussen is het al lang algemeen bekend dat donkere chocolade de afgifte van stresshormonen verlaagt en resulteert in de afgifte van gelukshormonen. Als je zelf chocolade maakt, ben je in principe een smid!

  • Chocolade maakt gelukkig, omdat het de gelukkige charmeboodschappers serotonine, fenylethylamine en theobromine bevat, die de stemming opfleuren en zorgen voor een gevoel van geluk.

Opslag van chocolade

Chocolade is gevoelig voor warmte en vocht. Onjuiste opslag zorgt ervoor dat de chocolade wit, grijzig of dof wordt. Daarom moet je chocolade nooit in de koelkast bewaren! De condensatie in de koelkast zorgt ervoor dat de suiker in de chocolade begint op te lossen.

Bewaar chocolade daarom het beste in een handelsblik - bij een kamertemperatuur van 16 tot 18 ° C.