Gewichtstoename Het zijn niet altijd de calorieën

Soms is eten niet de schuld wanneer de wijzer op de schaal klimt en klimt. Soms kunnen het ook stofwisselingsproblemen of verborgen ziektes zijn. Hoe de oorzaken te vinden.

Normaal gesproken weet u al waarom de weegschaal meer toont dan de laatste weging. Er zijn bijvoorbeeld teveel Osteri of andere Kalorial zonden de schuld. Soms is het ook als betoverd zijn. Eigenlijk heb ik niet te veel gegeten, denk je. Waar komen deze extra kilo's vandaan?

Water doet het gewicht stijgen

Als het niet de vetcellen zijn die met overmatige calorieën zijn gevuld, is het meestal de ophoping van water of een verstoring van het metabolisme waardoor ze toenemen. Deze kunnen op hun beurt verschillende oorzaken hebben.

• Schildklierstoornis: een tekort aan schildklierhormoon, een hypofunctie genaamd, vertraagt ​​het metabolisme. Hij kan ondanks verlies van eetlust leiden tot gewichtstoename. Koudgevoeligheid, vermoeidheid, lusteloosheid kunnen de eerste symptomen zijn. Als er een vermoeden is, raadpleeg dan eerst de huisarts.

• Hormonale fluctuaties: bij vrouwen kan de normale maandelijkse cyclus leiden tot gewichtsschommelingen van maximaal drie kilogram. In de regel neemt het gewicht toe vóór de regel en stabiliseert vervolgens weer op een lager niveau. Vooral maag, borsten, handen en voeten slaan meer water op - wat vaak wordt opgemerkt dat de ringen niet langer passen. Degenen die er last van hebben, moeten deze symptomen bespreken met de gynaecoloog. De pil kan ook leiden tot gewichtstoename. Dieet en oefeningen helpen in deze gevallen weinig.

• Medicijnen: Corticosteroïden, antidepressiva, maar ook insuline voor diabetici kunnen een negatief effect hebben op het gewicht. Ze verstoren het hormoonmetabolisme en leiden tot disbalans. Bespreek alternatieven en tegenmaatregelen met uw arts als u dergelijke voorbereidingen moet treffen.

• Stress: deze veel voorkomende ziekte is ook een modegril. Aan de ene kant zorgt stress ervoor dat sommigen ongecontroleerd eten of veel calorieën binnenkrijgen. Aan de andere kant verandert stress via de stresshormonen cortisol en adrenaline het metabolisme. Als stress niet wordt afgebroken door beweging, kan dit leiden tot verhoogde vetafzetting en waterretentie en dus de wijzer op de schalen laten stijgen. Hier helpt sport en een uitgebalanceerd dieet heel goed. Vooral belangrijk: gewone maaltijden!

Als u net eet zoals u gewend bent, net zoveel lichaamsbeweging doet en nog steeds aankomt, moet u rekening houden met ziektegerelateerde oorzaken. Ook hartaandoeningen of een nieraandoening kunnen ernstige oorzaken hebben. U moet naar de arts gaan als u aanvullende symptomen heeft zoals kortademigheid, pijn, verlies van eetlust en zwelling.

Ouder worden maakt je dik

Helaas verhoogt elk jaar van het leven het risico op gewichtstoename. Vanaf ongeveer 30 jaar verliezen we spieren en slaan we meer vet op. Bij vrouwen verergert de menopauze het effect. Het bewezen True Fitness-blogdieet daarentegen helpt bij de combinatie van beweging, voeding en ontspanning.