Graan Vijf lokale granen

Quinoa, Chia - hoe exotischer, gezonder? Niet noodzakelijkerwijs: u moet deze vijf Europese granen kennen en deze in uw dieet opnemen.

Gezond eten is ingewikkeld en duur - dit gerucht blijft bij sommige mensen bestaan. Exotische ingrediënten, omslachtige bereiding, lange zoektochten in reformwinkels en reformwinkels zijn echter niet nodig om gezond en gevarieerd te voeden.

Terug naar de roots

In veel opzichten is het voldoende om het dieet te vereenvoudigen en terug te kijken in de tijd. Waar aten onze voorouders op? Dwalend in de verte is niet absoluut noodzakelijk om fit en gelukkig te worden door de 21e eeuw. Met vijf Europese ontbijtgranen kun je veel waardevolle voedingsstoffen eten - en heerlijk koken, zonder te veel afgeleid te worden.

Sommige deskundigen beweren zelfs dat een dieet dat voornamelijk gebaseerd is op regionale producten en exotische ingrediënten gebruikt in plaats van af en toe een kers op de taart is, omdat metabolisme bijzonder gemakkelijk te exploiteren is.

Daar komt bij dat het positieve effect van de korte afstanden is: de goederen komen verser naar u toe en veroorzaken geen lange transportroutes die schadelijk zijn voor het milieu.

Er is niets mis met het vervangen van exotische en dure chiazaden door lokaal lijnzaad, dat een vergelijkbaar effect heeft en veel minder kost.

Ongekookte ontbijtgranen

Alle soorten granen zijn een essentieel aspect van voeding over de hele wereld - denk aan de stapelrijst, die onmisbaar is in Azië, of tarwe voor ons brood. Ontelbare generaties hebben mensen weten te voeden met een of meer gewassen die het bijzonder goed doen in hun klimaatzone en op hun bodem.

Maar de laatste tijd willen we het exotisch - hoe verder weg het teeltgebied en hoe zeldzamer een product, hoe waardevoller het ons lijkt.

Quinoa uit de Andes, chiazaadjes, omdat ze de Azteken en Maya, of Fonio uit West-Afrika al aten, wat de volgende quinoa zou kunnen worden.

Gerst - meer dan alleen bier

Maar zijn we al deze voedseltrends vergeten, wat onze huiselijke gebieden voor schatten in petto hebben? De eerste van de vijf bovenste korrels is gerst. Hoewel wintergerst hoofdzakelijk wordt gebruikt als veevoer, wordt zomergerst vaak gebruikt voor het brouwen van bier. Zelfs als koffievervanger en in de vorm van gerst, kunnen sommigen het nog steeds weten.

Gerst bevat tien procent vezels en verschillende mineralen en vitamine B. Probeer risotto te koken met gerst in plaats van risottorijst - een scherpe, nootachtige smaak.

Havermout is niet alles

Nummer twee is de haver, die velen vooral kennen in de vorm van havermout.

Havermout, in een mum van tijd bereid met water of melk en op smaak gebracht met fruit, noten of ontbijtgranen, is een van de gezondste ontbijtopties die u blijvend zullen vullen.

Als je suikertoevoegingen tegenhoudt, wordt de energie die je houdt geleidelijk vrijgegeven, in plaats van ongezonde pieken in de bloedsuikerspiegel te veroorzaken.

Net als gerst zijn haver ook beschikbaar in de vorm van meel en kunnen ze worden gebruikt voor het bakken: probeer havermoutkoekjes of meng het in je broodmeel. Haver is rijk aan voedingsstoffen en vitamines in vergelijking met andere granen, terwijl het glutengehalte lager is.

Spelt - de nieuwe cultuskorrel

Van het zeldzame graan, waarna men in natuurvoedingswinkels moest zoeken, heeft spelt zich ontwikkeld tot een uiterst populair graan. Spelt is gerelateerd aan het meest gebruikte graan, de tarwe, en vertegenwoordigt een meer originele variant, die minder werd veranderd door fokken. Het areaal is dienovereenkomstig verhoogd als gevolg van de groeiende vraag in het afgelopen decennium en ook supermarkten en grote bakkerijketens bieden nu speltproducten aan.

Bij het bakken kunt u eenvoudig tarwemeel vervangen door speltmeel - u moet echter weten dat spelt niet zo zacht als tarwe is, maar tot compactere resultaten leidt. Dinkelfans is ervan overtuigd dat spelt minder opgeblazen is.

De nootachtige smaak is een bonus, en ook hier is het volkorenras gezonder dan het witte meel. Volkoren granen kunnen worden bereid als gerst als risotto. Grünkern is trouwens ook gespeld - de granen worden slechts twee tot drie weken eerder geoogst en zijn bijvoorbeeld geschikt als groenteburger.

Voor de teelt van de robuuste dinkel worden aanzienlijk minder chemicaliën gebruikt; Toegevoegd aan deze is de beschermende speltlaag, die de korrel omhult en beschermt tegen milieutoxines. Ook qua voedingsstoffen loopt spelt voor op de tarwe wat betreft voedingsstoffen: meer ijzer, magnesium, zink, koper en mangaan dan bij de meer bekende familieleden.

Boekweit - glutenvrije geheime tip

Misschien ken je boekweitpannenkoeken? Maar dat is niet alles wat je kunt doen met de granen, die geen granen maar zaden zijn. Boekweitmeel kan worden gemengd met de bloem bij het bakken van brood - maar puur boekweitbrood is vrij moeilijk te maken. De zaden kunnen worden gekookt tot een heerlijke pap, die bij het ontbijt als havermout smaakt en niet alleen een alternatief is voor mensen met glutenallergie.

Boekweit zaailingen zijn een smakelijke salade ingrediënt. Iedereen die regelmatig boekweit eet, kan zo de bloedsuikerspiegel, het cholesterolgehalte en de bloeddruk verlagen - dus wordt het met name aanbevolen voor diabetici en diabeteskandidaten.

Raapzaad - de gele pracht

Raapzaad is verwant aan mosterd, broccoli en bloemkool, en felgele koolzaadvelden maken deel uit van het visuele hoogtepunt van de vroege zomer. Als u denkt dat koolzaad nu alleen in de tank of in biogasinstallaties wordt gebruikt, hebt u het mis gehad. Koolzaadolie is een bijzonder waardevolle eetbare olie; koudgeperst, het is zelfs superieur aan de populaire olijfolie, het is ook bestand tegen hogere temperaturen wanneer het wordt verwarmd, zonder ongezonde bijproducten te produceren. Fans van het Mediterrane dieet moeten opnieuw nadenken, omdat olijfolie niet zo onmisbaar is als ze veronderstellen.