Ghrelin Binnenkort nieuw medicijn voor obesitas?

Onderzoek naar het verhongeringshormoon ghreline laat zien: vet eten bevordert de eetlust. Bijeffect van onderzoek: het zou snel nieuwe medicijnen voor obesitas kunnen geven.

Met een grote eetlust die we eten - vaak te veel. Maar hoe krijg je honger en overgewicht? Tot dusverre werd het hormoon ghreline beschouwd als een trigger voor eetlust. Recent onderzoek suggereert echter dat het werkt als een soort vetsensor. Met andere woorden, als vet wordt geconsumeerd, wordt ghreline in de sequentie geactiveerd. Het metabolisme krijgt het signaal: gebruik voedsel optimaal - wat leidt tot het verdere gevolg van de gewichtstoename. Bijkomend inzicht: stimulatie van het "eetlusthormoon" wordt beïnvloed door het type voedingsvet. Kokosvet kan hier een ongunstige rol spelen.

Dieetvetten beïnvloeden de ghreline-activiteit

Om de ghreline te laten werken, moet deze eerst worden geactiveerd. Dit wordt gedaan door koppeling aan een recent ontdekt enzym - ghrelin-O-acyl-transferase (GOAT). Henriette Kirchner van het Duitse Instituut voor Humane Voeding (DIfE) slaagde erin om in experimenten met muizen te laten zien dat GEITEN maar bovenal zeer specifieke vetten uit het dieet gebruikt om de Grehlin te activeren. Lichaamsvetten lijken hier geen rol te spelen. Via een gerichte selectie van voedingsvetten zou het eetlusthormoon kunnen worden beïnvloed. Er kunnen echter geen concrete aanbevelingen worden gedaan over de huidige stand van kennis.

Nieuwe medicijnen tegen overgewicht?

Daarnaast kan worden aangetoond dat een gebrek aan GEIT leidt tot een vermindering van het lichaamsgewicht en vetgehalte. Daarom zou de ontwikkeling van GOAT-remmende geneesmiddelen een nieuwe behandeling in de behandeling van obesitas mogelijk maken. Dit is echter nog steeds een droom van de toekomst. Verdere studies over de effecten en verdraagbaarheid zullen nog te bezien zijn.
(DIFE)