Gluten-intolerantie woede op tarwe

Boeken zoals de "Weizenwampe" of "dom als brood" maken de wereld gek! Moet dat zijn? Voedingsdeskundige Achim Sam heeft het over de nieuwe hype: glutenintolerantie.

Alleen deze voedselintoleranties zijn absoluut in zwang. Waar je ook gaat en staat: plotseling heb je een gevoel tegen lactose, gluten, fructose . En ik moet je eerlijk vertellen, zo langzaam krijg ik van de hysterie zelf een onverdraagzaamheid voor lactose-intolerantie. Onlangs was ik in een coffeeshop, er staat een vrouw van de grootte nul voor me, ontwerper oksel oksel onder haar arm, in haar hand met haar mobiele telefoon met Glistenersteinchenhülle - natuurlijk, was luid. In de andere hand een portemonnee, ook met glinsterende stenen, zo groot als een telefooncel. En toen bestelde ze eigenlijk een "Tall Frappuccino-decaf lactose-vrij om te gaan met een beetje vanillesiroop" voor zeven vijftig euro en vroeg de barista aan de patiënt of hij echt glutenvrij was, omdat ze altijd zo'n grote buikpijn zou krijgen. Maar dan nog steeds bestelt een muffin grappig. Vrienden, tussen ons zeiden: Daar krijg ik alleen maar uitslag van de uitspraak. Vanwege dergelijke simulanten of mogelijke onverdraagzaamheid, maar de echte slachtoffers zijn alleen in diskrediet! Omdat de tarwe waarheid is:

Slechts 1 tot 2 procent van de bevolking krijgt chronische darmaandoeningen van gluten,

nog eens 5 tot 6, 5 procent van de mensen reageert meer of minder gevoelig - maar nu vermijdt 30 procent alle tarweproducten omdat ze gezond willen eten. 21, 5 tot 24 procent doen zonder reden! Wees alsjeblieft een beetje toleranter en geniet - althans tot oom Doc de bevestiging van intolerantie geeft.

Feiten over gluten, lactose en Co.

  • 1 - 2 procent heeft door gluten geïnduceerde coeliakie - een chronische ziekte van de dunne darm
  • 0, 5 procent van de wereldbevolking heeft tarweallergie
  • 5 - 6 procent is gevoelig voor tarwe - dus ze hebben een zogenaamde tarwegevoeligheid
  • 30 procent van de wereld is nu tarwemijders en als voorzorgsmaatregel gebruiken ze vervangende producten, deels omdat ze willen afvallen
  • 10 tot 15 procent heeft zelfs lactose-intolerantie in Duitsland