Gluten: Wat is het? Waar is het? Maakt het ons ziek?

Gluten is op ieders lippen - of beter: niet meer! We zijn ijverig glutenvrij, gluten zijn immers ongezond. Of niet? Alles wat belangrijk is voor gluten: FFF verduidelijkt ...

inhoud
  • Wat is gluten?
  • Waar zit gluten in?
  • Hoe "slecht" is gluten eigenlijk?
  • Trend: Welke voedingsmiddelen zijn glutenvrij?
  • Hoe gluten te vervangen?
  • Glutenvrij dieet voor gewichtsverlies: wat zit erin?

Lactose en fructose, maak ruimte: nu komt gluten! Elke tweede persoon met maagpijn heeft een verdachte intolerantie voor gluten. Een paar weken glutenvrij dieet dan soms zelfs bevestigen: glutenintolerantie - of op zijn minst gluten gevoeligheid! True Fitness Blog heeft de gluten voor u laten controleren en onthult welke voedingsmiddelen echt gluten bevatten en hoe u gluten goed kunt vervangen.

Wat is gluten?

Gluten wordt ook wel gluteneiwit genoemd. Dit speciale eiwit is geen enkele stof, maar staat voor een mengsel van eiwitten in de zaden van granen zoals tarwe, rogge, gerst, spelt en groen. Prolamine en gluteline zijn de twee belangrijkste van gluten afgeleide fracties. De "lijm" is het eiwitmengsel zodra het in contact komt met water - en dat is de eigenaardigheid:

  • Gluten-eiwitten zijn elastisch en geven onze graangewassen "vorm".

Sappig brood, zachte broodjes, plakkerige pasta - allemaal gemaakt door gluten! Vooral tarwegluten werden daarom al vroeg erkend als een held van de Duitse broodcultuur en zijn sindsdien het onderwerp geweest van ijverige voedseltechnologen. Dat is waarom vandaag, bijvoorbeeld, niet slechts één tarwe, maar een hele tarwefamilie! En omdat gluten zo flexibel is, wordt het ook gebruikt als uitgangsmateriaal voor verschillende levensmiddelenadditieven. Als u vermoedt dat u allergisch bent voor gluten, of als u het niet goed verdraagt, hoeft het niet altijd een tarweallergie te zijn die uw glutengevoeligheid triggert.

Waar zit gluten in?

In het verleden had je een hand kunnen opsommen waar gluten overal te vinden is: gebak, granen, pasta, griesmeel en bier. Tegenwoordig heb je liever een gluten-scanner op de mobiele telefoon nodig om onderweg helemaal veilig te zijn. Gluten zit bijna in alles, dat op de een of andere manier is verwerkt. De onderstaande tabel moet u helpen bij het snel blootstellen van potentiële glutenbronnen tijdens het winkelen.

Gegarandeerd met gluten: brood, broodjes, pizza, cake, koekjes, pasta, granenmixen, snacks op basis van granen (graanrepen en co.), Tarwezemelen, ontbijtgranen, bier, broodkruimels, seitan, griesmeel, gerst en durumtarwe en gerstegras (couscous, Bulgur, parelgort)

Kan gluten bevatten: cornflakes, havermout, soepen, sauzen, zetmeel, zuivelproducten met granen, roomkaasbereidingen, smeersels (noot nougat crème, veganistisch smeersel), worst, chocolade, fruitbereidingen, fruitrepen, slasaus, kruidensauzen (bijv. Maggi, sojasaus), Puddingpoeder, bereide maaltijden, coatings voor noten of fruit, chips, kroketten, frites, gefrituurd voedsel (bijv. Gepaneerd met vis en groenten), lichte producten, kaas en worst imitaties (veganistisch), gebeitste gerechten (ingeblikte vis, surimi etc.), ijs, Aardappelproducten (puree, gnocchi, aardappelnoedels, rösties)

Hoe "slecht" is gluten eigenlijk?

Gluten is per se niet ongezond - maar we absorberen er vandaag veel meer van dan een paar jaar geleden. Onaangename gevolgen zijn dus virtueel voorgeprogrammeerd, althans voor niet weinigen van ons. Maar voordat we gluten zoeken voor glutenvrije glutengevoeligheid en naar de markt van glutenvrij voedsel gaan, moeten we onze eetgewoonten eens nader bekijken. Er is bijvoorbeeld meer en meer bewijs dat geen gluten, maar andere ingrediënten uit de tarwe ongemak veroorzaken. En hoe zit het met suiker als een schurk, bijvoorbeeld? Nee, niet alleen het gebruikelijke zenuwvoer van Schoki en Franzbrötchen, maar ook melksuiker van kwark, yoghurt, roomkaas en melk. Of fructose van peer, druiven, tomatenpuree en gedroogde vruchten. Het is maar een klein beetje, een beetje. Iedereen die een paar dagen aan strenge diervoederdocumenten heeft gehad, weet dat aan het einde van de dag schokkende suiker zal samenkomen. Voor de buik betekent dit een constante aanvoer van onaangename darmgassen. Het is goed mogelijk dat dit uiteindelijk uw problemen veroorzaakt, die dan worden onderstreept door de oh zo slechte gluten. Maar het verlaten van tarwe is absoluut het minste kwaad!

Wat zijn symptomen van glutenonverdraagzaamheid?

Er zijn geen klassieke symptomen die onmiddellijk glutenintolerantie of op zijn minst glutengevoeligheid laten zien. De tekenen kunnen relatief onschuldig zijn met een opgeblazen gevoel en winderigheid, of zeer gewelddadig zijn met diarree en extreme zwakte. De meeste patiënten lijden aan een constante op en neer van hun spijsverteringsstelsel - alles wat niet zorgvuldig wordt voorbereid en in plaats daarvan wordt gegeten in het restaurant of café, kan problemen veroorzaken. Dit is de smerigste bijwerking voor veel gluten-intolerantie. Als u bovendien constant te veel lucht in uw maag heeft, is de kans groter dat u moe bent en minder goed kunt concentreren. Samenvattend kan gluten niet alleen maagpijn veroorzaken, maar ook uw algehele balans tussen werk en privé verwarren. Dus als u symptomen heeft die wijzen op gluten-intolerantie, moet u absoluut een gastro-enteroloog bezoeken en laten testen. Belangrijk: de diagnose van gluten-intolerantie omvat ook het uitsluiten van andere voedselintoleranties. Voor sommige gastro-enterologen kunt u een waterstofademtest doen om erachter te komen of u lactose, fructose en sorbitol gemakkelijk kunt verteren.

Trend: Welke voedingsmiddelen zijn glutenvrij?

Alles wat u nodig heeft voor glutenvrije basisapparatuur vindt u in dit gedeelte. Hier beantwoorden we u de belangrijkste vragen over glutenvrije voeding!

Glutenvrij van aard zijn: rijst, maïs, gierst, teff, pseudo-granen (amarant, quinoa, boekweit), peulvruchten (erwten, bonen, enz.), Rauwe groenten, rauwe vruchten, onbewerkt vlees en vis, eieren, melk, kaas in natuurlijke Voorbereiding, glasnoedels, rijstnoedels, sobanoedels.

Maar ook anders: glutenvrij is booming! Een einde is niet in zicht. Ondanks de hoekjes en gaten die deze voedseltrend ongetwijfeld heeft, moeten we toegeven dat degenen die overschakelen naar glutenvrij de neiging hebben om gezonder te leven. Niet noodzakelijk met pasta en broodvervangers, maar omdat we gedwongen worden om bewuster te eten. Glutenvrije diëten krijgen een extra voordeel voor creativiteit: opeens komen er heel veel snacks van superfoods in de schappen, die vaak echt gezonder zijn dan vergelijkbare tarwe. Er zijn bijvoorbeeld super heerlijke chips van wortels, peulvruchten, kool en andere groenten. Insider tip: rode biet. Absoluut proberen! Of gierstballen, knapperige repen op basis van quinoa, kokos of sesam, amandelschijfjes en een verscheidenheid aan chocolade van hoogwaardige cacao. Zo gezond fit!

Hoe werkt glutenvrije voeding?

Voordat je het vaak dure "glutenvrije" assortiment gaat kopen, moeten de basics zitten, omdat:

Als u zonder onderscheid glutenvrije producten koopt, kunt u fout gaan!

Belangrijk: niet alles, waar "glutenvrij" op staat, is ook gezond! Glutenvrije producten zijn niet automatisch rijk aan vezels en voedingsstoffen of bevatten minder suiker en additieven. Culinaire super-GAU is waarschijnlijk de extractie van gistextract van gluten: vervang gewoon de "pure groente" smaakversterker tegen glutamaat - en dan is de groentesoep "lamvriendelijk". Vooral bij gebak en snacks moet je heel goed op het etiket letten. Verzadigde vetten, zout, verschillende suikerverbindingen zoals glucose, fructose, sorbitol, maltodextrine of siroopmengsels zijn vaak onderstreept. Om nog maar te zwijgen van stabilisatoren en vulstoffen. Zoals altijd, hoe korter de lijst met ingrediënten, hoe beter.

Glutenvrije voeding betekent niet dat hier en daar gluten moeten worden vervangen, maar we moeten beseffen dat we altijd voldoende voedsel hebben gehad dat van nature glutenvrij is: aardappelen, rijst, maïs, erwten, bonen, linzen - allemaal top glutenvrije koolhydraten Base. Iedereen die houdt van culinair reizen naar het buitenland, merkt dat de wereldkeuken op veel plaatsen nauwelijks gluten bevat. Traditionele delicatessen uit Zuid-Amerika, Afrika of Thailand zijn bijvoorbeeld perfect om aan te tonen dat het zelfs zonder gluten spannend en gevarieerd kan zijn!

Overigens: vanuit voedingsoogpunt kun je veel beter genieten van retro eten zoals peulvruchten en wortels dan van durumtarwe pasta's en couscous - meer vezels, hoogwaardige plantaardige eiwitten en veel mineralen! Maar: wie was vroeger een tarwefan en een plantaardige banaan, die het met vezels nogal traag zou moeten nemen. Als de darm niet gewend is aan veel vezelrijk dieet, kan het zelfs nog ongemakkelijker worden in de maag, omdat er aanzienlijk meer gassen worden gevormd door de bacteriën. Betekent: start met rijst, aardappelen en maïs in combinatie met gestoomde groenten in plaats van rauwe groenten en peulvruchten. Voor zuivelproducten, vis, vlees en fruit kun je stoom afblazen - maar vul alsjeblieft in. Als graanvervanger voor muesli of pap kun je gaan voor amarant, rijst en sojavlokken of quinoapops. Slechts een paar slimme toppings zoals kokosnootchips, noten of cacaonibs ontbreken - en de heilige ontbijtceremonie wordt bewaard.

Speciaal geval Havermout: Gluten kan erin zitten!

Havermout is HET eten van de gezondheidsscène! Iedereen die glutenintolerantie heeft of op zijn minst glutengevoeligheid verbiedt ze volledig of ruilt ze met de glutenvrije versie - maar dat is niet nodig! Havervlokken zijn van nature glutenvrij, maar komen in contact met de sporen van andere granen in de fabrieken. Als je niet de diagnose coeliakie hebt en je mag geen gluten nemen met miniporties, dan kun je naar de normale vlokken grijpen met een zuiver geweten. Uw portemonnee zal daar ook blij mee zijn.

Hoe gluten te vervangen?

Iedereen die een glutenvrij dieet wil eten, hoeft niet voor altijd alle graanproducten uit de boodschappenlijst te bannen. Gluten kan worden vervangen door een paar trucjes. Dankzij de naturalisatie van teff, boekweit en gierst wordt zelfs glutenvrij bakken als vanzelfsprekend beschouwd. Gluten wordt eenvoudigweg vervangen door psylliumschillen. Afhankelijk van wat er moet worden gemaakt voor een glutenvrij product, zijn verschillende meelsoorten gunstig. Pasta smaakt bijvoorbeeld het beste met maïs- en rijstmeel. Taart is geweldig met teff, rijstmeel of amandelmeel. Glutenvrij brood kan daarentegen stevige collega's zoals boekweit, gierst of kastanje gemakkelijk verdragen. Er zijn nu geavanceerde recepten voor alles.

Glutenvrij dieet voor gewichtsverlies: wat zit erin?

Glutenvrij als een slank recept. Hollywood doet het. Maar levert dat iets op? Zonder gluten, het leeft bewuster en gezonder, als je gelijk hebt. Maar de kilo's vallen niet lang stil. Degenen die in goede conditie zijn, zullen niet doorgaan met indruk maken op de vetcellen zonder een training. Daarom: glutenarm in combinatie met meer groenten, peulvruchten, noten en fruit = top. Glutenvrij met alleen vervangende producten = flop! Hoe dan ook: Strikt glutenvrij dieet wordt alleen aanbevolen voor diagnose van coeliakie en met zorg door voedingstherapeuten.

Webtip: Nuttige informatie over glutenvrij dieet voor coeliakie kan ook worden gevonden op