Glycemische index: gewichtsverlies of niet?

De glycemische index (GI) of glyx geeft aan hoe intensief voedsel de bloedsuikerspiegel verhoogt. Alles over afvallen met de Montignac-methode.

inhoud
  • Wat is de glycemische index?
  • Glyx-tafel - 20 voedingsmiddelen in de GI-controle
  • Hoe om gewicht te verliezen met de Glyx
  • Nadelen van het Glyx-dieet
  • Gezichtsvermogen en Glyx

Weet je dit: je bent vastbesloten geen tussendoortje te eten, maar je lichaam schreeuwt om iets zoets? Voordat je boos wordt over je gebrek aan zelfbeheersing: misschien heb je net iets verkeerds gegeten - bijvoorbeeld voedsel met een hoge glycemische index.

Wat is de glycemische index?

Deze waarde, ook wel GI of Glyx genoemd, geeft aan hoeveel de koolhydraten in voedingsmiddelen de bloedsuikerspiegel verhogen. Met andere woorden, de glycemische index meet hoe snel suiker uit voedsel in het bloed komt.

Stabiel bloedsuikergehalte, dat niet veel stijgt na de maaltijd of snel afneemt, resulteert in een langer gevoel van verzadiging, dus het is erg belangrijk om af te vallen.

Verschil GI en GL

De GL, de glycemische belasting, verwijst naar de totale glycemische belasting van een gedeelte dat daadwerkelijk wordt geconsumeerd, bijvoorbeeld een plak witbrood (30 g) of een portie rijst (50 g).

GI, de glycemische index, is een percentage. 100 procent Glyx heeft glucose, omdat na het nemen van glucose, de bloedsuikerspiegel omhoog schiet. Alle andere voedingsmiddelen worden ermee vergeleken in hun insulinerespons.

Dit is hoe de glycemische index wordt berekend

Bepalend voor de hoogte van de GI zijn onder andere de structuur van de koolhydraten en het vezelgehalte van het betreffende voedsel. Zeer vereenvoudigd, kan men zeggen dat hoe complexer een voedsel is, hoe lager de glycemische index. Wit brood bestaat voornamelijk uit licht verteerbare koolhydraten en zorgt er daarom voor dat de bloedsuikerspiegel snel weer stijgt en daalt - dus je blijft niet lang vol. Volkorenbrood bestaat daarentegen uit veel vezels en doet de bloedsuikerspiegel niet verslappen.

De GI wordt berekend op basis van hoe snel en hoe hoog de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van 50 gram koolhydraten uit een bepaald voedingsmiddel.

Een rekenvoorbeeld:

1 plak witbrood (GI = 73%) bevat 14 g koolhydraten:
GL = 0, 73 x 14 = 10, 2

Wat is een lage glycemische index, wat is een high?

Granen met verse granen, volle granen, peulvruchten, veel inheems fruit en groenten hebben een milde glycemische index. Trouwens ook aardappelen. Een lage CI gaat omhoog naar 55.

Druivensuiker heeft de hoogste GI, namelijk 100, witte bloembaguette 95, witte kleverige rijst 75. Dit zijn voedingsmiddelen met een hoge GI.

Een lage glycemische index, onder de 55, heeft spaghetti al dente: 38 glyx. Zelfs gekookte linzen verhogen de bloedsuikerspiegel niet zo veel, ze hebben een GI van 30. Daarom raden voedingsdeskundigen aan om voor het ontbijt linzen te gebruiken voor zeer nerveuze mensen.

Glyx-tafel - 20 voedingsmiddelen in de GI-controle

High GI-voedingsmiddelen (> 70)Glycemische index GI
dextrose100
baguette95
Witte rijst87
aardappelpuree85
cornflakes81
Frans75
gekookte wortels74
Medium GI-voedsel (55-70)
prima volkorenbrood70
beetwortel64
cola63
ananas59
Basmatoreis58
havermout55
bruine rijst55
Low GI-voedingsmiddelen (<55)
maïs53
Volkoren brood, volle granen52
gekookte aardappelen50
erwten48
Voorgekookte rijst47
perzik42
appel38
Spaghetti al dente38
lenzen30
yoghurt27

Hoe om gewicht te verliezen met de Glyx

Een recente studie door Dr. med. Belinda Lennerz, arts voor endocrinologie en diabetologie, Harvard Children's Hospital in Boston, VS, heeft aangetoond dat Low Carb Diets, een dieet met sterk verlaagde koolhydraten, diabetes-I-patiënten kan helpen met de ongunstig snelle toename van bloedsuikerspiegels stabiel te houden.

Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index - lege koolhydraten zoals witte bloem en suiker - zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel in het lichaam snel stijgt en daalt tot onder het niveau waarop we ons verzadigd voelen. Dientengevolge, kort na een maaltijd een vernieuwd gevoel van honger in de vorm van het hunkeren naar komt voor.
Dr. Lennerz legt het effect uit: "Geraffineerde koolhydraten activeren verslavingscentra in de hersenen. Vermijden voedsel met een hoge glycemische index, de verslavende eetlust hunkeren zijn grotendeels afwezig. "We eten gezonder, minder eten en afvallen.

Verschillende diëten zijn gebaseerd op de GI, inclusief het zogenaamde Glyx-dieet en de Montignac-methode.

Nadelen van het Glyx-dieet

Als richtlijn voor een uitgebalanceerd dieet is de glycemische index alleen niet voldoende. Omdat deze waarde een tekortkoming heeft: de portiegroottes worden niet in aanmerking genomen, terwijl ze ook de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Het maakt verschil of ik 's avonds of tien een stuk witbrood voor tomatensoep eet.

Ook zijn de indexwaarden voor elk voedsel niet echt accuraat.

Gezichtsvermogen en Glyx

Het afstemmen van het dieet op een lage glycemische index heeft, nadelen of niet, duidelijk gunstige effecten op ons gezichtsvermogen. Meer dan een miljoen mensen in Duitsland lijden aan leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, de belangrijkste oorzaak van ernstige visuele beperkingen en blindheid bij ouderen. Deze ziekte wordt veroorzaakt door bepaalde cellen van het netvlies. Dit vermindert zicht in het midden van het gezichtsveld. Tot dusverre is er geen remedie voor de ziekte. Volgens recente bevindingen van een Amerikaans onderzoek zou de glyx kunnen helpen.

Het onderzoeksteam onder leiding van Allen Taylor van Tufts University in Boston heeft de eetgewoonten van 4757 patiënten met verschillende stadia van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie gedurende een periode van een jaar bestudeerd. De resultaten toonden aan dat het risico op de progressie van oogaandoeningen significant hoger was bij degenen die waren gevoed met voedingsmiddelen met een hoge glycemische index.