Giftcocktail in de keuken Pesticiden in kruiden en kruiden

Klein en handig, ze zijn te vinden in elke keuken - specerijen en kruiden uit het blik. Een onderzoek toont aan dat peper, curry & Co. opnieuw zwaar vervuild zijn met pesticiden.

Een recent onderzoek van Greenpeace wees uit dat gedroogde kruiden in blik en specerijen nog steeds sterk vervuild zijn met pesticiden. Bijna een kwart van de 37 geteste producten voor conventionele teelt overschreed de opgegeven maximale hoeveelheden. Vooral in paprika en kerriepoeder, maar ook in gedroogde peterselie konden schadelijke stoffen worden opgespoord - zoals het optreden als neurotoxine Chlorpyrifos-ethyl of reproductieve beschadiging carbendazim. In één steekproef verbood zelfs de EU DDT. "Met een snuifje paprika of curry, als het op de Currywurst belandt, sprenkelt men een gifcocktail van maximaal 20 verschillende, gedeeltelijk kankerverwekkende chemicaliën op voedsel, zegt Martin Santen, chemisch expert van Greenpeace.
Kruiden en specerijen: verse producten onschadelijk
Verse kruiden zijn slechts licht aangetast door pesticiden in vergelijking met vorig jaar. "In alle voorgaande testen hebben ze geen of slechts zeer kleine hoeveelheden residuen van bestrijdingsmiddelen. Ze zijn daarom de beste aanbeveling voor gezond eten, "beveelt Santen aan. En degenen die de riskante peterselie willen omzeilen "moeten overschakelen op biologische producten".