Glutamaat in zakensoep Mogul-producten verdwijnen

Succes voor Foodwatch: de consumentenorganisatie is erin geslaagd het "Maggi NaturPur Organic Spring Vegetable Soup" -product van Nestlé van de markt te halen voor verborgen glutamaat.

Als een kant-en-klare maaltijd gistextract bevat, moet deze smaakversterker ook als zodanig op de verpakking worden vermeld. Anders zou het labelfraude zijn, volgens de argumentatie van de consumentenorganisatie Foodwatch. Met haar campagne heeft ze een overwinning behaald op dit onderwerp: "Nestlè" neemt zijn product "Maggi Natur Pur Organic Spring Soup" van de markt. De zakafdruk "zonder additieve smaakversterkers" suggereerde Foodwatch, dat in de soep geen smaakversterker is opgenomen. Maar het product bevatte gistextract en dat was precies die smaakversterker glutamaat - net onder een andere naam. Naast dessertsoepen trok Nestlé ook de meeste andere producten van het gamma "Maggi NaturPur" terug. Er zijn ook enkele saladedressings en groenten- en kippenbouillon verkrijgbaar.

Legale glutamaat verstopplaats

Volgens de wet hoeft gistextract niet tot smaakversterker te worden verklaard, ook al bevat het de drie smaakversterkers glutamaat, inosinaat en guanylaat. "Nestlé benut deze schaamte schaamteloos. Dat kan legaal zijn, maar het is nog steeds een gedurfde misleiding van de consument, "zei campagneleider Anne Markwardt van Foodwatch. Uw organisatie keert zich tegen de campagne "beu" tegen wettelijke consumentenbedrog in voedsel. Consumenten kunnen rechtstreeks bij de fabrikant klagen en een wijziging in de misleidende verpakkingsetiketten eisen.