Griesmeelpudding klassiek met potentieel

Griesmeel van griesmeel klinkt meer als de specialiteit van oma voor jou dan een modern, gezond ontbijt of dessert? Laat je verrassen door zijn verscheidenheid!

Griesmeelpudding, rijstpudding, pap ... kan je niet lokken? De dagen dat griesmeelpudding in de categorie "zoet en vet" viel en weinig te maken hadden met gezond eten, zijn voorbij. Je kunt de kleine feelgood-maaltijd ook veel gezonder maken.

Griesmeel: het basisidee is eenvoudig

Voor een klassieke griesmeelpudding, kook melk met een beetje suiker en vanillesuiker en een snufje zout. In het verleden werd room ook met veel plezier bereid. Vervolgens wordt het tarwegriesmeel geleidelijk toegevoegd en gemengd met constant roeren met een garde met de melk. Probeer een eetlepel tarwegriesmeel per 100 ml vloeistof - als je de pap dikker wilt maken, neem dan iets meer. Neem nu de griesmeelpap van de kachel en laat deze vijf minuten afgedekt afdekken. Een extraatje voor nog meer genot: terwijl de pap aan het trekken is, scheid je een ei en klop je het eiwit in de eierroom, die je voorzichtig onder de griesmeelpudding trekt om het mooi op te lossen. Het smaakt naar suiker en kaneel of bruine boter, maar ook fruitcompote.

Griesmeelpudding varieert: zelfs veganistisch, het is heerlijk

Als je veganist bent, hoef je de griesmeelpudding nog steeds niet op te geven, je kunt ook sojamelk of amandelmelk maken en wat water toevoegen als je dat wilt. Je kunt het eischuim gewoon achterlaten. Meng voor een eenvoudige behandeling een veganistische melk met chocoladesmaak of een andere smaak.

Hoe gezond is griesmeelpudding?

Tarwegriesmeel gaat verloren bij het malen van tarwe. Zachte tarwe griesmeel bijvoorbeeld, is geschikt voor pap, durumtarwemeel wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de productie van pasta en couscous. Als u griesmeel van volkoren tarwe gebruikt, zult u van meer vitaminen en mineralen genieten. Genoeg tarwe? Bereid je pap dan voor met speltgries. Zodat uw griesmeelpap gezond blijft en niet voorkomt dat u afvallen, moet u zo min mogelijk suiker gebruiken en natuurlijk geen crème.

Voor het zoeten kun je bijvoorbeeld stevia nemen.

Eet je griesmeelpudding met zelfgemaakte fruitcompote of vers fruit, voeg noten en amandelen of een beetje ontbijtgranen toe. Dit resulteert in een ontbijt dat je lang zal vullen, of een snelle maaltijd als je honger hebt van werk of sport.