Gluten-intolerantie: Eet 'laat' dat - dit zijn de symptomen!

Doe zonder gluten - dat is vandaag vanzelfsprekend. Maar zijn we echt gluten-intolerant? Dus je kunt jezelf testen - en je kunt dat eten en niet wanneer je er last van hebt!

inhoud
 • Wat betekent glutenintolerantie?
 • Zijn glutenintolerantie en coeliakie hetzelfde?
 • Gluten-intolerantie symptomen: de belangrijkste feiten
 • Glutenintolerantietest: Ontdek of u risico loopt
 • Wat kan ik eten met glutenonverdraagzaamheid?
 • Welk voedsel moet ik vermijden met coeliakie?
 • Is glutenintolerantie geneesbaar?

Gezond en slank zonder gluten?

Bijna 8 miljoen mensen in Duitsland winkelen nu uitsluitend glutenvrij

- En steeds meer beroemdheden als tennisster Novak Djokovic zweren bij een glutenvrij dieet, vaak als een kleine truc. En ja, meer en meer mensen lijden aan gluten-intolerantie. Strikte onthouding van gluten is nog steeds meestal overbodig - en kan zelfs gevaarlijk zijn!

Gluten-intolerantie: het huidige overzicht

Diffuse buikpijn en opgeblazen buiken vullen de operaties van artsen al jarenlang - voor zover niets nieuws. Wat altijd nieuw is, zijn de diagnoses. Terwijl intoleranties voor lactose (lactose) of fructose (fructose) eerder werden geïdentificeerd als schuldigen, is gluten momenteel de onverdraagzame trendsetter. Er kan echter geen sprake zijn van een daadwerkelijke diagnose - omdat de meeste gluten-toners zelfbenoemd zijn. Simpel, omdat subjectief welzijn zonder gluten vaak beter lijkt. Dat is de reden waarom onze supermarkten worden omgezet in een glutenvrij land van melk en honing. Niettemin zou het snel voorbij kunnen zijn met de euforie over de "free-from" levensstijl, omdat:

 • Glutenvrij dieet doet veel minder goed dan verwacht.

Precies nu is er een interessant testresultaat van een recente studie (2018) uit Noorwegen. Onderzoekers testten 20 mensen in de leeftijd tussen 21 en 62 die dachten dat ze geen coeliakie hadden maar glutenintolerantie hadden. Na zes weken van totale glutenvrije onthouding, gaven ze ze elke dag twee muffins - een met 5, 5 gram gluten, de andere nul gram. Vervolgens werden de doelwitten bevraagd over lichamelijke sensatie en malaise in termen van prikkelbare darm. Resultaat: de overgrote meerderheid van de deelnemers ervoer aanzienlijk meer ongemak met de glutenvrije muffin. De onderzoekers vermoeden daarom dat glutengevoeligheid een multifactoriële gebeurtenis is.

True Fitness Blog onthult wat glutenintolerantie inhoudt en hoe je erachter kunt komen of je bent getroffen.

Wat betekent glutenintolerantie?

Onder een glutenintolerantie wordt verstaan ​​een overgevoeligheid van de darm voor het gluten-ingrediënt gluten. Gluten is te vinden in alle gebakken producten en andere graanproducten. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat brood en broodjes een mooie structuur krijgen tijdens het bakken en dat noedels zo ongelooflijk lekker zijn!

Tot op heden is het echter niet bekend of gluten of andere bestanddelen van het graan en de dagelijkse mix van verschillende eenvoudige koolhydraten (FODMAP) het spijsverteringsstelsel in feite verwarren. Daarom spreken artsen veel vaker over een glutengevoeligheid, als ze patiënten aanraden gluten een tijdje op te geven.

Zijn glutenintolerantie en coeliakie hetzelfde?

Een glutenintolerantie is eigenlijk de veel onschadelijkere variant van coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte - dat wil zeggen, het immuunsysteem registreert gluten als vreemd voor het lichaam en begint het te bestrijden als een virus. De ontstane ontsteking beschadigt het darmslijmvlies, dat dan niet langer in staat is om belangrijke voedingsstoffen te absorberen. Het lichaam kan er alleen van herstellen en zijn functies weer correct uitvoeren, als het strikt van gluten - en levenslang is afgezien.

Net als bij een allergie veroorzaken sporen van gluten een hevige immuunreactie. Om deze reden moeten coeliakiepatiënten bijvoorbeeld hun eigen kookgerei laten groeien en ervoor zorgen dat alle voedingsmiddelen gescheiden van potentiële glutenbronnen worden opgeslagen.

Intolerantie voor gluten is waarschijnlijk ontoereikende verwerking van gluten in de darm, vergelijkbaar met andere voedselintoleranties. Het immuunsysteem gaat niet aan en er is geen schade aan het slijmvlies te vrezen. Het gezondheidsrisico van intolerantie voor gluten is veel lager dan bij coeliakie. Feit is en blijft echter dat steeds meer mensen op granen met klachten.

Gluten-intolerantie symptomen: de belangrijkste feiten

De symptomen van gluten-intolerantie lijken sterk op die van coeliakie. Iedereen die lijdt aan gluten-intolerantie krijgt meestal een opgeblazen buik, krampen of zelfs diarree van tarwe, spelt, rogge en Co. Ook constipatie kan voorkomen. Velen voelen zich ook zwak, ziekelijk, klagen over vermoeidheid, gebrek aan concentratie, stemmingswisselingen of hoofdpijn. Het symptoomcomplex kan groter worden naarmate de onverdraagzaamheid langer onopgemerkt blijft. Algemene fysieke zwakte is daarom een ​​frequente metgezel.

Hoe herken ik gluten-intolerantie?

Een glutenintolerantie is vaak merkbaar door buikpijn en veel lucht in de maag. Meestal komt het gemopper aan de buik binnen wanneer er een glutenbevattend dieet is met brood, broodjes, pasta of cake. Als je een paar weken lang al het graan weggooit, zie je dat de symptomen aanzienlijk minder zijn of zelfs helemaal verdwijnen.

Wanneer kan glutenintolerantie voorkomen?

Niemand weet precies wanneer en hoe er een glutengevoeligheid is. Maar wat zeker een rol speelt, is dat we tegenwoordig aanzienlijk meer gluten dan voorheen voeren. En dat gebeurt meestal onwillekeurig! Gluten wordt ook wel gluten-eiwit genoemd omdat het een eiwit is. Gluten is eigenlijk het belangrijkste ingrediënt om graan in vorm te krijgen. Dat betekent: bijna alles werkt met gluten! Dus de lijm maakt het mogelijk dat ons dagelijks brood steeds meer superfood bevat in plaats van meel en er nog steeds uitziet als een brood.

Dus het komt dat low carb vaak "high gluten" betekent. Daarnaast kan gluten ook worden gebruikt om smaakversterkers te verkrijgen, daarom hebben we vaak de graangluten in producten waar we het helemaal niet zouden verwachten. Als gluten ons enige probleem was, zou de darm waarschijnlijk niet toeslaan. "Gezond" maar wordt nu gelijkgesteld aan veganistisch, detox en vrij van vet en koolhydraten. Het werkt niet zonder veel toevoegingen! Dan is het gewoon de juiste dosis stress en een griepvirus - en de glutenintolerantie is geboren.

Wat kan er gebeuren met glutenonverdraagzaamheid?

Net als bij coeliakie kan het voorkomen dat je moe en moe wordt door het constante teveel aan lucht in de maag. Sommigen voelen zich impulsief. Het spijsverteringsstelsel kan in de war raken, en het welzijn flitst geleidelijk. De maag en darm nemen meestal geen schade op. Veel meer, de eeuwige zoektocht naar de dader werkt op onze zenuwen en berooft ons van kostbare kwaliteit van leven.

Hoeveel mensen zijn er echt getroffen?

Betrouwbare cijfers zijn in het geval van gluten-intolerantie, indien aanwezig, voor mensen die glutenvrij eten volgens hun eigen informatie. Dat is naar schatting 10% van de bevolking. Echter, tot 30% onthoudt zich van "alleen" tarwe, dat is een glutenvrij dieet. Hieruit afleiden, wie eigenlijk gluten intolerant is, wordt steeds lastiger, omdat glutenvrijstelling nu ook de trend van het gewichtsverlies is.

Glutenintolerantietest: Ontdek of u risico loopt

Ecotrophologist en FFF-medewerker Valerie Böker legt uit hoe je een "veilig" resultaat kunt krijgen

Als u wilt weten of u problemen heeft met gluten, moet u eerst een coeliakie hebben, die is uitgesloten van een specialist, de gastro-enteroloog. Voor dit doel wordt een bloedtest uitgevoerd voor coeliakie-specifieke antilichamen en IgA-deficiëntie evenals gastroscopie. Weefselmonsters (biopsie) kunnen uit de twaalfvingerige darm worden genomen en worden onderzocht op typische veranderingen in coeliakie.

Soms is het ook nuttig om de ijzerbalans en de kritische bloedspiegels van het bloed te controleren als patiënten symptomen van ijzertekort of tekorten aan voedingsstoffen vertonen. Bovendien wordt vaak een meervoudig glutenvrij dieet voorgeschreven. Als de diagnose van coeliakie negatief is, maar het glutenvrije dieet de symptomen doet verdwijnen, staat er: glutenintolerantie of tenminste glutengevoeligheid!

Wat kan ik eten met glutenonverdraagzaamheid?

Glutenvrij dieet heeft veel meer buzz dan het op het eerste gezicht lijkt! En: Strikt glutenvrij is geen must voor gluten-intolerantie! Het helpt zelfs de darm als het af en toe kleine hoeveelheden gluten verwerkt. Optimaal, voer je zo glutenvrij. Een overzicht van uw culinaire mogelijkheden geeft u de volgende lijst. Als u veilig wilt zijn met brood en koffie, biedt FFF een glutenvrij starterspakket.

 • Aardappelen, rijst, havermout, pseudo-granen: quinoa, amarant, gierst, boekweit, glutenvrij brood
 • Pulsen: soja en pure sojaproducten (bijv. Tofu), maïs, bonen, erwten, linzen
 • Verse groenten en fruit, gedroogd fruit
 • Vis, zeevruchten, vlees, eieren
 • Melk en melkproducten: kaas, kwark, roomkaas, yoghurt zonder granen, zure room
 • Boter, margarine, plantaardige oliën, noten, zaden, pitten
 • Honing, agave siroop, suiker (zuinig!)
  Beproefd en getest : een week glutenvrij dieet!
  Dagplan : 1 dag glutenvrij dieet

Welk voedsel moet ik vermijden met coeliakie?

 • Alle producten van: granen zoals tarwe, rogge, gerst, haver, greens, spelt, kamut, eenkoren en hun producten zoals brood, broodjes, pizza, cakes, koekjes, pasta, granen, granen, zemelen, zemelen, vlokken, couscous, zetmeel, Bier, broodkruimels
 • Gluten-check: bereide aardappelen, dumplings, gnocchi, kroketten, patat, zuivelproducten, worstjes, snoepjes, snacks, soepen, sauzen, drankbereidingen, crèmes, vruchtenmoes, ingeblikte vis

Is glutenintolerantie geneesbaar?

De kansen zijn goed! Soms heeft de darm slechts een glutenpauze nodig. Afhankelijk van wat de oorzaak van de betreffende glutenintolerantie is, kan een periode van enkele maanden al voldoende zijn om grotere porties gluten te verdragen. Bijvoorbeeld, degenen die lijden aan een chronische inflammatoire darmaandoening of prikkelbare darm, moeten als voorzorgsmaatregel weinig gluten consumeren, maar ook weinig lactose en fructose.