Goji-bessen: zo gezond is de superfood uit het Verre Oosten!

Riep een "rode diamant" vanwege zijn felle kleur, een kleine superfruit verovert de wereld: de goji-bes. Lees hier alles over het effect van de helende en slankmakende bes - plus enkele superfit recepten!

inhoud
 • Wat zijn goji-bessen?
 • Effect en ingrediënten
 • Helpen Goji-bessen je om af te vallen?
 • Kunnen goji-bessen gevaarlijk zijn?
 • Vier fitte goji-recepten
 • Goji-bessen: koop of plant jezelf
 • Energieballen met GOJI-BESSEN

Wat zijn goji-bessen?

De goji-fabriek werd voor het eerst genoemd in China ongeveer 4600 jaar geleden. En lange tijd werd het beschouwd als een wonderwapen voor de eeuwige jeugd, schoonheid en gezondheid in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Naast de vruchten worden de bladeren, de zaden, de schors en de wortels gebruikt.

"De regelmatige consumptie van goji-bessen reguleert de vitale stroom van energie, versterkt het hele organisme en geeft een lang leven."

zegt een handboek voor Dokters van de Ming-dynastie. Vertaald in onze taal belooft de consumptie van goji-bessen een

 • Ondersteuning van het immuunsysteem,
 • Versterking van hart, lever en nier,
 • Verhoging van de potentie,
 • Regulering van de bloeddruk,
 • Duizeligheid en hoofdpijn verlichten.

Maar dat is niet alles. Ondertussen is de goji-bes (Latijnse Lycium barbarum, te Duits: de gewone duindoorn) ook meer in onze aandacht gekomen - en heeft het verdere effecten geïdentificeerd die haar snel de status van een superfood hebben gegeven:

Effect en ingrediënten

 1. De goji-bes is rijk aan antioxidanten die onze cellen helpen om vrije radicalen te bestrijden en het verouderingsproces te vertragen.
 2. Het stimuleert ook de productie van collageen en bevordert het vermogen om vocht vast te houden. Dit geeft de huid een betere bloedsomloop en we zullen er jonger uitzien!
 3. Vanwege het hoge gehalte aan zink heeft onzuivere huid geen kans - dit is natuurlijke anti-aging !
 4. De cocktail van een aantal B-vitaminen (B1, B2, B3 en B6) zorgt voor sterke zenuwen, vitamine C pepert het immuunsysteem op.
 5. De goji-bes wordt volgepompt met essentiële aminozuren die belangrijk zijn voor het opbouwen van spieren .
 6. Een aanvullende pop-eyefactor wordt geleverd door ijzer - per 100 gram is er zelfs meer ijzer in goji-bessen dan in spinazie en biefstuk. In fitnessshake of sportbar zijn ze ook een heerlijke bodybuilder.
 7. Met zoveel geweldige functies kun je ooit het perspectief verliezen - gelukkig zorgen carotenoïden in de Powerberry opnieuw voor een helder zicht: ze versterken ons zicht en zijn goed voor het netvlies!

Goji-bessen: dat zit erin

ingrediëntenper 100 g
per dagelijkse dosis (25 g)% van de dagelijkse behoefte (in 25 g)
calcium800 mg200 mg20
ijzer11 mg2, 75 mg20
kalium1000 mg
250 mg13
magnesium100 mg25 mg25

Helpen Goji-bessen je om af te vallen?

Zoveel dezelfde manier: een wondermiddel voor gewichtsverlies zijn niet de kleine rode bessen! Ze kunnen echter om verschillende redenen effectief mensen helpen die willen afvallen.

 • De glycemische index van Goji-bessen is erg laag op 29 en verlaagt daarom de bloedsuikerspiegel na consumptie - in tegenstelling tot producten zoals suiker, limonade of wit brood.
 • De overvloedige vezels in de bessen produceren een blijvend gevoel van volheid .
 • Een paar Goji-bessen als tussendoortje houden je bloedsuikerspiegel op een normaal niveau en zorgen voor trek in eten .
 • Het hoge gehalte aan essentiële aminozuren helpt de eiwitafzettingen in het lichaam aan te vullen en houdt het energieniveau dus hoog .
 • Als er in totaal minder voedsel wordt geconsumeerd, is het belangrijk om de levering van vitaminen en mineralen te garanderen. Goji-bessen leveren hier een waardevolle bijdrage aan.

Kunnen goji-bessen gevaarlijk zijn?

Het is niet zo eenvoudig om deze vraag duidelijk te beantwoorden. Hoewel het Federale Instituut voor Geneesmiddelen waarschuwde voor patiënten met hoge bloeddruk vóór de consumptie van goji-bessen. Dat kan leiden tot ongewenste interacties met bloedverdunners. En een paar jaar geleden ontdekte het veterinaire onderzoeksbureau van Stuttgart residu's van pesticiden die het toegestane maximum overschreden in 13 van de 14 monsters van de conventionele teelt.

Maar zoals zo vaak, ook hier, maakt de dosis het gif. Degenen die bewust goji-bessen opnemen in hun dieet om meer variatie op het bord te krijgen, kunnen hun toevoer van waardevolle voedingsstoffen duidelijk verbeteren. Degenen die het overdrijven, volgens het motto "veel helpt veel", kan onder bepaalde omstandigheden een slechte dienst bewijzen.

Vier fitte goji-recepten

Natuurlijk zijn goji-bessen perfect als ingrediënt voor de ontbijtgranen, maar ze kunnen ook een fijne keuken zijn! Onze mango-carpaccio met Walnut Goji-vinaigrette en Parmaham is een onvergetelijke smaakervaring:

Rocket goji balsamico dressing:

Ingrediënten voor 2 personen: 150 g raket, 100 g kerstomaatjes, 1 eetlepel olijfolie, 2 eetlepels donkere balsamicoazijn, zout, peper, 2 eetlepels gojibessen, 30 g geraspte Parmezaanse kaas

voorbereiding:
1. Was de raket en pluk hem in hapklare stukken. Kwartentomaten.
2. Meng olie, balsamico, zout, peper. Voeg goji bessen toe en laat het vijf minuten staan. Serveer salade met dressing en parmezaanse kaas.

Voedingswaarden per portie ca. 200 kcal; 10 g eiwit, 12 g vet, 11 g koolhydraten

Goji-bessen zijn ook perfect voor het bereiden van zoete desserts. Dit bewijst ons recept Chia pudding met goji bessen:

Kipfiletfilet in mosterdsaus met gojibessen

Ingrediënten voor 2 personen: 3 sjalotten, 1 teentje knoflook, 2 kippenborstfilets (150 g elk), 1 eetlepel olijfolie, zout, peper, paprika's, 2 eetlepels gojibessen, 200 ml groentebouillon, Dijon-mosterd, 1 eetlepel zure room

voorbereiding:
1. Snijd de sjalotten en knoflook in fijne blokjes. Spoel kippenborstfilets kort onder koud water en dep droog. Verhit de olie in een koekepan met anti-aanbaklaag en bak het vlees aan beide kanten gedurende 8 minuten. Breng op smaak met zout, peper en paprika en haal het uit de pan.
2. Zweet de gesneden sjalotjes en knoflook in het resterende frituurvet. Voeg goji bessen, groenten bouillon en Dijon mosterd toe en kook alles kort. Voeg vervolgens het vlees toe en kook nog eens 3 minuten op een zacht vuurtje. Breng op smaak met zure room, zout en peper.
Tip: serveer met rijst. Als alternatief past een frisse salade als bijgerecht.

Voedingswaarden per portie ca. 320 kcal; 38 g eiwit, 24 g vet, 10 g koolhydraten

Goji-bessen: koop of plant jezelf

Jammer genoeg zijn goji-bessen bijna alleen in gedroogde vorm verkrijgbaar - Tip: opgezwollen in heet water voor consumptie - en ga redelijk ver in het geld: 500 g aanvaardbare kwaliteitskosten tussen 10 en 15 euro online. Voor bessen in organische kwaliteit zelfs meer.

Goji-bessen worden ook verwerkt tot sap, poeder of fruitplakken.

Dus hoe zit het met je eigen bessen in de tuin? In feite worden goji-bessen nu geteeld in Europa. De goji-plant is bestand tegen kou en overleeft onze winter zonder problemen. Vanaf oktober kunt u het verse fruit oogsten en verwerken in onze heerlijke recepten.

Energieballen met GOJI-BESSEN

Gemaakt door onze fitness-beïnvloeder Jan Körber. Een heerlijke snack tussendoor!