Grotere maaltijden Regelmatig eten remt de behoefte aan sport

Zwitserse onderzoekers vonden dat het hebben van 3 maaltijden per dag het leuker maakt om te oefenen dan veel kleine snacks. Verantwoordelijk hiervoor is een eiwit dat actiever is bij lagere insulineniveaus.

Zwitserse wetenschappers beweren dat "zij die honger hebben, meer bewegen". De aanbeveling om gedurende de dag veel kleine maaltijden te eten, wordt dus tegengesproken. Markus Stoffel van de Zurich University of Technology ontdekte in een experiment met muizen dat een constant verhoogd insulinegehalte een eiwit onderdrukt (Foxa 2). Dit eiwit beïnvloedt de drang om te bewegen. Het beïnvloedt niet alleen het vetverbrandingsproces in de lever, maar beïnvloedt ook boodschapperstoffen in de hersenen - ze bepalen de drang om te bewegen en de voedselinname.

Insuline remt de behoefte aan sport

Na het eten stijgt het insulineniveau. En hoe langer de maaltijd is, hoe lager het insulineniveau. Normaal gesproken regelen insulinegehalten de activiteit van Foxa 2. Hoe lager het insulinegehalte, hoe actiever het eiwit is. Ongeacht het insulinegehalte vertoonde het eiwit geen activiteit bij de obese muizen. De onderzoekers waren nog steeds muizen aan het fokken waarin het eiwit actief is. Deze dieren zijn 5 keer meer verplaatst. De onderzoekers concluderen: "gezonder eten betekent drie keer per dag goed eten en zich onthouden van snacks in plaats van altijd kleine porties te nemen."