Goede vetten Melk en boter beter dan hun reputatie

Melk, boter en kaas werden vanwege hun vet een tijdje als schadelijk voor de gezondheid beschouwd. Maar deze beoordeling moet worden herzien. Omdat het melkvet gezond is.

Melk, boter, kaas en rundvlees bevatten transvet. Daarom hadden melkvetten een slechte reputatie. Deze natuurlijke transvetzuren verschillen echter in veel opzichten van de industriële transvetzuren die worden gebruikt in eindproducten en gebak. Omdat deze industriële transvetzuren zijn geassocieerd met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en zo min mogelijk moeten worden geconsumeerd.
Melkvetten beschermen zelfs het hart
Dit is echter niet van toepassing op melkvet. Integendeel, ze hebben zelfs een beschermend effect. De grotendeels aanwezige vacensäure kan in het lichaam worden omgezet in het zogenaamde geconjugeerde linolzuur - en dit kan op zijn beurt kanker, atherosclerose en allergieën voorkomen. Dit werd aangekondigd door onderzoekers van de Friedrich Schiller-universiteit in Jena. Het preventieve effect van deze natuurlijke melkvetten spreekt daarom voor zich, zelfs om hun toevlucht te nemen tot de volle melkvariant. En boter met mate is zelfs toegestaan.