Indiase culinaire hoogstandjes uit Azië

Indisch koken gemakkelijk gemaakt: wie nog nooit heeft geproefd, Dal, Vindalho of Biryani missen iets! Dat moet je absoluut weten over de keuken van India!

Wil je Indiaas koken, maar heb je geen idee wat je kunt verwachten? Zelfs in Duitsland worden gerechten uit het Zuid-Aziatische land steeds populairder - en wie is er verbaasd over de keuze die u wordt aangeboden? Naast pittige currygerechten en pittige chutneys, omvat de Indiase keuken flatbread genaamd chapati, naan en papadam, en rijst als hoofdvoedsel. Omdat veel Indiërs om religieuze redenen vlees weigeren, zullen ook vegetariërs vinden waarnaar ze op zoek zijn bij het bladeren door een Indiaas kookboek.

Indiase keuken: het hangt van de regio af!

  • Vanuit een Indiase keuken kun je strikt genomen niet spreken - eigenlijk zijn er veel. Elke regio van India heeft zijn eigen culinaire eigenaardigheden en verfijnde gekruide gerechten: in het noorden van het land heersten niet alleen vegetarische invloeden, zoals je kunt zien aan de stevige vleesgerechten. Bijzonder populair is lam, maar kip landt er ook vaak op het bord - bijvoorbeeld in de vorm van het tandoorikuiken. Dit wordt bereid in noordelijke regio's in traditionele tandoor, een kleioven. Ondertussen staat Samosa bekend als de pittige gevulde dumplings die al generaties lang door Noord-Indiërs worden gegeten.
  • Zuid-India staat daarentegen bekend om biryani, een rijstgerecht dat vaak met noten wordt gemaakt, en curry met veel chili - dat is alleen voor de dapperen met geharde smaakpapillen! Dankzij het subtropische klimaat groeien kokosnoten in de meer zuidelijke regio's, wat natuurlijk een effect heeft gehad op de lokale kooktradities. Naast verse ingrediënten komt er zoveel kokosmelk gebruikt, evenals kruiden zoals curry, kurkuma, gember en tamarinde.

Indiase keuken: diversiteit voor het gehemelte

In het westen kunt u ook varkensgerechten verwachten, waaronder Vindalho, waarin het vlees wordt gemarineerd in wijn, knoflook en specerijen. Veel gerechten worden ook geserveerd met peulvruchten - vaak linzen - zoals dal. Afgezien van rijst wordt gierst soms als bijgerecht geserveerd. Als je je gematigd gekruide gerechten lekker vindt, probeer dan de lekkernijen uit Oost-Indië - hier is meer verfijnd met komijn, mosterdolie, venkelzaad en zwarte komijn dan met chili. Dit deel van India is echter ook berucht om zijn desserts: Khir is een aromatische gekruide rijstpudding, wanneer je spreekt over Sandesh, het betekent echter een snoepje-achtige traktatie. Mango Lassi is een veel gebruikte zoete delicatesse gemaakt van melk, yoghurt, suiker, saffraan en gepureerde mango's - een beetje zoals een smoothie! Met dit drankje kun je je mond perfect zuiveren wanneer je een pittige curry eet.

Indisch koken: specerijenpasta als basis

Veel Indiase gerechten krijgen hun intense smaak door speciale kruidenmengsels die tot een pasta zijn verwerkt. Ze zijn klaar in de handel, maar je kunt het ook zelf doen. Eerst worden verschillende gedroogde kruiden gecombineerd en geroosterd zonder vet totdat ze gaan ruiken. Vervolgens worden verse kruiden zoals gember of knoflook geroosterd in olie voordat alles goed in een vijzel of in een keukenmachine wordt gemengd - op het einde moet een pasta ontstaan. Ten eerste zijn er curry pasta zoals Madras - kurkuma, koriander, komijn, zwarte peper en fenegriek worden hier vaak gebruikt. Ook wordt veel gebruikt Garam masala, een traditionele Indiase kruidenmix van zwarte kardemom, kaneel, kruidnagel, zwarte peper en komijn.