Voedselverkeer Hoe schoon is uw eten?

Een nieuwe gids helpt u te herkennen hoe schoon voedsel echt is. De grote voedselverkeerslichten beoordeelden 111 maaltijden op hun factor van schoon eten. Hier zijn enkele voorbeelden - van brood tot veganist.

Clean Eating is de voedingsstrend van de lente. Het helpt je om af te vallen, gezonder te eten en fitter te worden. True Fitness blog food director Dörte Wilke en de freelance journalist Jesko Wilke hebben nu een nieuwe clean-eat-gids gepubliceerd, die alle vragen over het onderwerp uitvoerig beantwoordt (Clean Eating, Goldmann, 8, 99 €). Naast vele tips en basics voor dagelijkse voeding is er een 21-dagenplan om te proberen en een groot voedsellicht met 111 voedsel in de clean-eating-cheque. Dit verkeerslicht helpt u meteen te zien hoe schoon u al bent en hoe schoon bepaalde voedingsmiddelen werkelijk zijn. We laten je enkele voorbeelden zien van het verkeerslicht voor eten. Hieronder staan ​​drie voorbeelden uit de categorieën groen, geel en rood. Dit betekent de categorieën van verkeerslichten voor levensmiddelen:

Groen: hier kunt u zonder aarzeling toegang tot krijgen

Geel: niet helemaal schoon, maar oke met mate

Rood: u moet deze voedingsmiddelen vermijden.

Hier staat het verkeerslicht op GROEN

eieren

In dit hoogwaardige natuurlijke product hangt het vooral van de oorsprong af, omdat de leefomstandigheden en de voeding van leghennen de kwaliteit van het ijs bepalen. Producten uit de bio-industrie worden niet alleen aanbevolen om redenen van dierenwelzijn. Op de intensive care worden vaak antibiotica en andere medicijnen gebruikt, die in het ei te vinden zijn. Bovendien brengt het voeren met genetisch gemodificeerde soja en maïs onbekende risico's met zich mee. Tip: op het platteland kun je nog steeds boeren vinden wiens kippen vrij rondlopen en hun overtollige eieren verkopen of biologische eieren van kleinere boerderijen kopen.

veldsla

Zeer schoon, want de kleine bladeren zijn vorstbestendig en groeien zelfs in de winter met ons mee. De smakelijke vlokken overtreffen de saladewedstrijd (bijvoorbeeld andijvie, ijsberg of sla) in het gehalte aan beta-caroteen en vitamine C vele malen eerder. Problematisch: als hij uit de kas komt, kan hij veel nitraat verzamelen. Tip: geef de voorkeur aan biologische buitenkwaliteit.

honing

Bijenhoning is een natuurvoeding van zeer hoge kwaliteit. Volgens de Duitse honingverordening kan er niets aan de honing worden toegevoegd en kan niets tijdens de productie door spinnen worden teruggetrokken. Een uitzondering is de gefilterde honing, die wordt verwijderd door microfiltratie van het natuurlijke stuifmeelgehalte, waardoor de honing vloeibaar is en geschikt voor het vullen van zogenaamde knijpflessen. Koop Cleanen honing dus rechtstreeks bij de imker! De Duitse Bijenteelt Vereniging heeft staatsverenigingen, waar u informatie kunt inwinnen over de imkers in de omgeving. Dan heeft honing ook een regionaal voordeel ten opzichte van agavesiroop of ahornsiroop!

Hier is het verkeerslicht GEEL

brood

Bijna 200 additieven kunnen in dit land worden gebruikt voor de productie van brood. Deze omvatten bijvoorbeeld emulgatoren, verdikkingsmiddelen, zuurteregelaars en genetisch gemodificeerde rijsmiddelen zoals gist. Meestal wordt E 472 e (diacetylwijnsteenzuurester, DAWE) gebruikt. De emulgator zorgt ervoor dat vet en water in het deeg beter mengen en dus minder kleven, wat essentieel is voor verwerking op industriële baklijnen. Verpakt brood kan worden geconserveerd met conserveermiddelen zoals propionzuur en sorbinezuur. Tip: koop echt bakkerijbrood. Er zijn nog steeds bakkers die aandacht besteden aan de keuze van meel en hun eigen recepten bakken met behulp van zo weinig mogelijk toevoegingen. In de grote achterkettingen zul je deze kwaliteit niet vinden.

jam

De Duitse jamregeling reguleert het fruitgehalte van de spreads, die onder de namen jam, jam, jam en jam extra op de markt zijn. Gemeenschappelijk voor iedereen is een zeer hoog suikergehalte, waardoor de consumptie van deze producten de uitzondering zou moeten zijn. Fruit spreads bestaan ​​in de regel uit ten minste 50 procent suiker. Sommige jam hebben een hoger fruitgehalte, maar zijn nog steeds erg zoet.

paprika

Volgens informatie van de Duitse voedselcontrole zijn paprika's een van de gewassen die het vaakst worden verontreinigd met overmatige residuen van bestrijdingsmiddelen. Bijvoorbeeld met de onkruidverdelger methamidofos. Tip: voor veelbeladen groenten en fruit zoals paprika's, peren en tafeldruiven geven we de voorkeur aan biologisch fruit. Ze hebben meestal geen of significant lagere verontreinigingsniveaus.

Hier is het verkeerslicht ROOD

Chocolate hazelnootpasta

Bijna een derde van de producten, zoals Nutella, bestaat uit vet en iets minder dan twee derde van de suiker. Een derde van het vet zit in de vorm van geharde vetten. Conclusie: niet schoon! Als je het niet kunt helpen: True Fitness Blog heeft in plaats daarvan een zelfgemaakte veganistische chocoladepasta voor jou.

sportdranken

Iedereen die sport doet, verliest vocht en mineralen via zweet. Isotone dranken moeten het verlies compenseren. Bovendien bevatten ze meestal koolhydraten om de prestaties te handhaven. De meeste van deze producten zitten vol met allerhande additieven , bijvoorbeeld een typische lijst van ingrediënten: water, dextrose (4%), maltodextrine (1%), citroenzuur, zuurteregelaars natrium- en kaliumcitraten, smaakstoffen, stabilisatoren E 414 en E 445, Magnesiumchloride, zoetstoffen aspartaam ​​(bevat een bron van fenylalanine) en acesulfaam K, kleurstoffen E 124 en E 110. Of kleuringen, zoetstoffen en kunstmatige smaakstoffen de prestaties verhogen, kan worden betwijfeld. Tip: De Duitse Olympische Sportfederatie adviseert eenvoudig appelspritzer als een sportdrank. Het moet op dezelfde manier worden gemengd met appelsap en natriumrijk, nog steeds mineraalwater. Wij denken van wel: schoon!

Veganistische kaas

Aandacht veganisten: dierenvrij betekent niet automatisch schoon! Het alternatief voor kruidenkaas bestaat bijvoorbeeld voornamelijk uit water en plantaardige olie. Helaas bevatten veel van deze producten additieven. Bijvoorbeeld: verdikkingsmiddelen zoals E 1422 (gemodificeerd zetmeel) en E 410 (johannesbroodpitmeel), conserveermiddel E 200 (sorbinezuur), kleurstof E 160a (beta-caroteen), emulgator E 331 (natriumcitraat), smeltzouten en aroma's niet verder aangegeven.