Voedingsmiddelen Gevaarlijke weekmakers

Verpakt in plastic, vooral worst en kaasproducten die in plastic zijn verzegeld, kunnen gevaarlijke weekmakers bevatten. En deze worden opgenomen door het menselijke Oragnismus en kunnen leiden tot ernstige gezondheidsrisico's.

In een reportage van Norddeutscher Rundfunk werd een gezin van zes getest: gedurende een week gaven de familieleden volledig afstand van voedsel dat in plastic was verpakt. Voor en na de week werd de urine van de zes proefpersonen onderzocht op chemische stoffen zoals ftalaten. Ftalaten worden toegevoegd aan een verscheidenheid aan kunststoffen om ze flexibeler, buigzamer en zachter te maken, zoals yoghurtbekers, wikkels of flessenwater. De weekmakers interfereren echter niet met de stoffen waaraan ze zijn toegevoegd en lossen gemakkelijk daaruit uit. En dan gaan ze naar hun directe omgeving, bijvoorbeeld in worst of kaas - en in het lichaam.

Bewijs na zeven dagen

Het resultaat van het onderzoek: Aan het einde van de testweek waren de waarden voor de weekmakers in de urine aanzienlijk lager dan voor het eerste monster. Als gevolg hiervan had het team van verslaggevers 19 gemeenschappelijke voedingsmiddelen van de supermarkten, die in plastic waren verpakt, onderzocht op weekmakers. Het toonde aan dat weekmakers vooral in worst en kaas te vinden waren, maar ook in boter en slagroom. Zelfs de agressieve weekmaker DEHP, lang verboden door de EU, werd gevonden in een paar monsters - zelfs als er geen grenswaarden werden overschreden.

Zelfs verboden stoffen zijn nog steeds inbegrepen

Van weekmakers wordt lang vermoed dat ze verantwoordelijk zijn voor obesitas, diabetes, ademhalingsproblemen, astma, maar ook hartaanvallen. En ook de mannelijke vruchtbaarheid kan negatief worden beïnvloed door weekmakers. Voor zwangere vrouwen zijn de ftalaten van bijzonder belang omdat ze rechtstreeks op het embryo inwerken - namelijk op de training van mannelijke genitaliën. Op de lange termijn kan de kwaliteit van het sperma lijden. Zelfs op de kleuterschool leeftijd zijn jongens twee keer zo belast met de onthardende chemische DEHP, vertoonde een urinetest.
Er wordt gespeculeerd in dit verband dat jongens zwaarder kunnen worden belast, bijvoorbeeld omdat ze meer worst en vlees eten, zelfs uit DEHP-bevattende verpakkingen.