Voedselingrediënten Er is vaak geen indicatie van wat erop staat

Voedsel hoeft niet te bevatten wat er op staat. Limonade komt ook zonder citroen. Foodwatch hekelt deze misleiding van consumenten nu.

Telkens weer zijn voedseletiketten misleidend en zetten kopers op het verkeerde spoor. Hiermee wordt de consumentenbeschermingsorganisatie Foodwatch nu aangeklaagd. Ze klaagt nogal fundamenteel dat de Duitse Food Book Commission niet transparant werkt. Ooit gehoord van deze instelling? Nee? Dat is de manier waarop het voor bijna iedereen werkt. Deze commissie legt bijvoorbeeld de zogenaamde "verkoopbenamingen" voor levensmiddelen vast, die juridisch bindend zijn. Al deze beslissingen zijn samengevat in het Duitse voedselboek. En dat omvat enkele twijfelachtige namen voor voedingsmiddelen die meer camoufleren dan ze onthullen. Dus we weten niet wat we eten.

Voeding: kunstmatige ingrediënten in plaats van de natuur

Bijvoorbeeld limonade, zelfs een eten: het hoeft geen scheutje citroensap te bevatten om zichzelf dat te noemen. In plaats daarvan kunnen smaken, het tandbeschadigende citroenzuur (E330), dat niet is gemaakt van citroenen, maar afkomstig kan zijn van het chemielaboratorium en natuurlijk suiker, worden opgenomen. Eten, middelen van leven? Foodwatch vraagt: "Waarom wordt een dergelijke limonade eigenlijk geen suikeraroma water en E 330 (chemisch geproduceerd citroenzuur) genoemd? Het antwoord is duidelijk: niemand zou ze kopen! Het geval is vergelijkbaar voor worsten van pluimvee. Denk je dat ze van pluimvee zijn gemaakt? Ja, dat klopt, maar u kunt ook spek met varkensvlees opnemen. Wie opzettelijk pluimveespannetjes kiest, vindt hier zeker geen spek. Om de achterstand in te halen, moest hij de kleine lettertjes op de verpakking lezen of zijn vleeswinkel-verkoper vragen gaten in zijn maag te slaan ... "Wild West in voedselproductie.

Lees de verpakking van het voedsel

Dit zijn slechts twee van de vele voorbeelden van misleidende namen voor voedsel, waarvan er vele in het voedselboek staan. Waarom is dat? De reden is simpel, volgens Foodwatch: "Omdat lobbyisten in de voedingsindustrie iets kunnen blokkeren van de commissie voor voedselboeken die hen niet past." Om te beginnen hoeven consumenten alleen maar goed te kijken wat er op de verpakking staat, Je kunt overigens zelf limonade maken: knijp een halve citroen in 1 liter mineraalwater, snijd de rest in plakjes en laat deze erin drijven. Het smaakt en ziet er mooi uit. Als je wilt, kun je het vullen met koude zwarte thee. Dat is dan een schoon voedsel.