Low carb-gevaarlijk? Te veel vet en eiwitten beschadigen?

Om te leven met weinig koolhydraten, dus in plaats van koolhydraten die veel vis, vlees en andere eiwitten eten, kan er op lange termijn aderverkalking ontstaan. Dit toont een recente studie bij muizen.

Slank maar arteriosclerotisch - zo kunnen fans van het koolhydraatarme dieet stoppen. Onderzoekers van het Beth Israel Institute, een afdeling van de Harvard Medical School, voedden twaalf weken lang drie groepen muizen met verschillende voedingsstoffen. De koolhydraatarme groep kreeg bijzonder hoge eiwitdoses van dierlijke oorsprong, bijvoorbeeld van sappige steaks. Resultaat: Hoewel hun cholesterolwaarden niet stegen, vormden zich significant meer plaques aan, dwz afzettingen op de slagaderlijke wanden van de bloedvaten. Deze muizen hadden echter ook verloren.

Evenwichtiger dan low carb

Plaques in de slagaders verhogen echter het risico op hartaanvallen enorm. Voor studieadviseur Anthony Rosenzweig persoonlijk resulteerde dit in het stoppen van zijn koolhydraatarme dieet. Zijn wetenschappelijk onderbouwde conclusie: "Het lijkt erop dat een uitgebalanceerd dieet zeker de voorkeur verdient boven de eenzijdige dieetveranderingen en een modedieet. Vlees en zuivelproducten bevatten veel eiwitten, maar ook grote hoeveelheden verzadigde vetzuren die de bloedvaten kunnen verstoppen. "Voor koolhydraten was het niet aan te raden om ze gewoon weg te laten, maar om op de kwaliteit te letten. Koolhydraten van volkorenproducten zijn ook op lange termijn geschikt onder een uitgebalanceerd dieet om het gewicht stabiel te houden.