Cum. Valse vetten maken het sperma slap

Eerdere studies hebben aangetoond dat de kwaliteit van het sperma de afgelopen jaren is gedaald. Minder en minder sperma: nu blijkt dat verzadigde vetten de schuld kunnen hebben.

Lange tijd vermoeden de onderzoekers dat een ongunstig dieet een schadelijk effect heeft op de kwaliteit van het sperma van de man. Ook zou het aantal sperma de afgelopen jaren moeten zijn afgenomen. Een Franse studie door het Institut de Veille Sanitaire in Saint Maurice heeft al bevestigd dat het aantal spermacellen onder Franse mannen gestaag binnen 17 jaar is gedaald.

Zwak sperma: verzadigde vetzuren mogelijke oorzaak

Een reden voor steeds zwakker sperma zou kunnen zijn, volgens een recente Deense studie, die net werd gepubliceerd in het tijdschrift "American Journal of Clinical Nutrition", de verhoogde inname van verzadigd vet. In het kader van deze studie werden 701 jonge Deense mannen onderzocht op de kwaliteit van het sperma tijdens het onderzoek. Ze verstrekten monsters van hun sperma (zie ook ons ​​artikel Spermatest home), onderwierpen zichzelf aan een lichamelijk onderzoek en beantwoordden een vragenlijst op hun voedingsgewoonten. Vervolgens werden de proefpersonen verdeeld in groepen op basis van hun consumptie van verzadigde vetzuren en vergeleken met elkaar. De spermaconcentratie en de totale spermatelling werden onderzocht.

Olijfolie beter voor sperma dan boter

De resultaten waren duidelijk. De hoogste verzadigde vetgroep vertoonde een 38% lagere spermaconcentratie en een 41% lagere spermatelling dan de mannen met de laagste verzadigde vetinname en meer kans om de meervoudig onverzadigde vetten te gebruiken, Volgens de auteurs van het onderzoek kunnen andere factoren, zoals overgewicht en roken, de oorzaak zijn van een slechte spermakwaliteit en daarom niet worden genegeerd.

Het opslaan van verzadigd vet heeft nog andere voordelen

Verzadigde vetzuren worden er ook van verdacht cholesterol en bloedlipideniveaus te verhogen. Ze zouden ook een negatieve invloed hebben op het cardiovasculaire systeem. Verzadigde vetzuren worden voornamelijk aangetroffen in dierlijk voedsel - zoals boter, kaas, room, vlees en worst. Vaak zijn deze vetten ook verborgen in eindproducten, snacks en snoep. Het is dus dubbel zo verstandig om er minder van te eten: aan de ene kant voor een betere spermakwaliteit, aan de andere kant voor de algemene gezondheid.