Makreel Verse vis voor uw tafel

In deel 3 van onze grote serie laat Christian Jürgens zien hoe je makreel het beste kunt bereiden. Plus: de sterrenchef onthult geweldige tips rond het bereiden van vis.

Photo Gallery

Vertrouw je niet echt op makreel & Co.? Dit is nu voorbij, want hier krijgt u competente hulp: de beste chef-kok van Duitsland Christian Jürgens (44) heeft een ingenieus recept ontwikkeld voor alle FIT-lezers: verse, hele makrelen worden gekookt met veel groenten zoals courgette, venkel en paprika's direct op de plaat, Plakjes goede luchtgedroogde ham - in dit geval San Daniele - zorgen voor extra smaak en houden de vis lekker sappig. Het geheel is heel gemakkelijk te koken en zit vol met gezonde ingrediënten. In de keuken van zijn restaurant Überfahrt in het Seehotel Rottach-Egern speelt vis een belangrijke rol: naast sterke zeevis zoals makreel, serveert de Gault Millau-kok van 2013 ook zoetwatervis direct van het Tegernsee-meer - bijvoorbeeld char, forel of snoekbaars, Dat zou duidelijk zijn: onze man kan vissen!
Fish à la star chef: het recept van Christian Jürgens voor makreel met groenten van plaatstaal vindt u hier !

Chef van het jaar: Christian Jürgens

Fasen van zijn kookcarrière : Tantris, residentie Heinz Winkler, hij kookte met Jörg Müller en Eckart Witzigmann, sinds 2008 bij de overtocht (ziehotel-ueberfahrt.com).
Onderscheidingen: 2 Michelin-sterren (sinds 2002), won de lezer van de Diners Club (2012), Chef van het jaar Gault Millau (2013).

Nieuws en meer over Christian Jürgens is te vinden op christian-juergens.de

Dat adviseert de meesterkok: 5 tips voor makreel

1. Niet te onderschatten!
Voor mij is makreel een van de meest onderschatte vissen. In vergelijking met veel "fijne" voedselvissen, komt het met een sterke smaak. Het is geschikt voor stomen, braden of grillen. Ook als gerookte vismakreel wordt sterk aanbevolen. Hier aan de Tegernsee staat de zilverachtige, glinsterende delicatesse ook bekend als de "Steckerlfisch": op een wilgentak gestoken en in het vuur gegrild.
2. Omega-3 vetzuren houden je fit
Als lid van de tonijnfamilie heeft de makreel aanzienlijke vetreserves. Het salaris is ongeveer 15 procent. Maar in dit geval is dit wenselijk omdat het gezonde omega-3-vetzuren bevat. Ik ben heel voorzichtig om er genoeg van te krijgen, want ik wil nog lang fit en gezond blijven! Geen probleem, als dat zo heerlijk smaakt als hier ...
3. Besteed aandacht aan het zegel
De makreel komt voor in Noord-Amerika, de Noordzee, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. Hoewel ze in grote zwermen leeft, wordt ze als bedreigd beschouwd. Geschikt is de Handinenfang in het zuidwesten van Engeland voor de kust van Cornwall. Vissen uit deze productie dragen het MSC-zegel van duurzame visserij.
5. Hoe herken je verse makreel
Informeer bij uw visboer naar de herkomst en het type makreel. Waarop u altijd moet letten bij het kopen: Kenmerkend voor verse vis zijn heldere ogen (handen weg van melkachtig bewolkt!), Rode kieuwen en een aangename, lichte zeegeur, geenszins een intense vis.
Tips voor het strippen en fileren van de makreel zijn te vinden in onze fotogalerij!