Zuivelproducten Hoeveel melkvet kan het zijn?

Ga je niet door het vetgehalte van zuivelproducten zoals yoghurt & co? Dat moet je weten: super mager of vol vet - de nieuwste bevindingen.

inhoud
  • Zuivelproducten: het beste spiervoer
  • Zuivelproducten: biologische of weidemelk?
  • Is melkvet in zuivelproducten een gevaar?
  • Kies betere zuivelproducten met een hoger melkvetgehalte
  • Licht zuivelproducten: hoe goed smaakt het om vet te besparen?
  • Wat betekent "40% in de zak"? in zuivelproducten?

Zuivelproducten: het beste spiervoer

Coole cap, nonchalante trainingsbroek, over de ronde, mollige schouders een grote sporttas - en in de winkelmand een berg lean quark. Voedsel voor bi- en triceps: veel eiwitten, weinig vet - de typische supermarktuitstraling van een fitnessfan met spierambities. Tegelijkertijd hebben atleten een andere eiwitbom in hun voordeel: Griekse yoghurt. En dat is allesbehalve "mager", "vetarm" of "licht" met maar liefst 10 procent vet! Melkvet moet schadelijk zijn! Of is het vet oke, zolang de melk van "gelukkige koeien" komt? Gratis grazende koeien geven dan de betere melk?

Zelfs onder experts zijn de meningen over melk, yoghurt, quark & ​​Co. verschillend.

Het feit is: de verscheidenheid aan zuivelproducten is simpelweg onhandelbaar. Er zijn niet alleen meer dan 3000 kazen; Quark, yoghurt & Co. is te vinden in het koelrek aan de meter - van bijna vetvrij tot volvetten. Voor melk zelf is het niet veel anders (zie onderstaande tabel)! Bijgevolg zijn de experts het oneens (helaas).

Zuivelproducten: biologische of weidemelk?

Hoe beter de dieren worden gehouden, hoe beter hun melkvet is : grasland en grazende koeien, die dag en nacht mogen grazen, geven melk met een hoger percentage kostbare omega-3-vetzuren dan hun hoogwaardige tegenhangers. Ze worden opgesloten gehouden in de stal en gevoed met geconcentreerd voer en maïs - wat een ongunstig effect heeft op de vetzuursamenstelling van de melk en mogelijk ook op onze gezondheid. Trouwens : niet elke biologische melk is weidemelk. Hier moet je precies differentiëren!

Eerlijk beoordelen van melkvet is niet zo eenvoudig. Deskundigen zijn momenteel van mening dat nadelige effecten van enkele vetzuren kunnen worden gecompenseerd door andere ingrediënten. Daarnaast is vet essentieel, zodat het lichaam de vetoplosbare vitaminen A, D en E in de melk kan opnemen. maar:

Is melkvet in zuivelproducten een gevaar?

In feite bevat melkvet weinig waardevolle onverzadigde maar ongeveer 70 procent verzadigde vetzuren. En ze moeten onze gezondheid schaden: ze verhogen de bloedlipiden, vooral het "slechte" LDL-cholesterol, dat het hart en de bloedvaten kan blokkeren en vervolgens kan leiden tot een beroerte, een hartaanval, diabetes enzovoort. Als u de Duitse Voedingsmaatschappij gelooft, zijn producten met laag vetgehalte ook de betere keuze (zie ook hieronder).

Het onderzoek is echter verwarrend: verschillende nieuwe onderzoeken tonen aan dat melkvet ook een positief effect kan hebben op het risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Evenzo zijn er studies waarin alleen vetarme zuivelproducten een positief effect hadden - en weer anderen, waarbij vetarm niet anders is dan volvette producten. Met betrekking tot verzadigde vetzuren bevelen steeds meer deskundigen aan dat niet alle zuivelproducten over één kam moeten worden gekruist . In melkvet zijn bijvoorbeeld slechts tien verzadigde vetzuren aanwezig in relevante hoeveelheden, en van deze tien slechts drie verhogen het LDL-niveau (laurine, myristine en palmitinezuur). Aldus wordt de "slechte" verhouding van verzadigd vet verminderd tot slechts ongeveer 40 tot 50 procent.

Hoewel transvetten in melk zitten, maar met drie tot vijf procent in een concentratie die onschadelijk lijkt in een normaal voedingspatroon.

eiwitrecepten: hier is de gratis download

Kies betere zuivelproducten met een hoger melkvetgehalte

Maar het grootste argument ten gunste van vetarm is dit zeker: hoe lager het vet, hoe minder calorieën en hoe groter het effect op gewichtsverlies - dat is de theorie. Maar lichte labels kunnen ervoor zorgen dat we meer calorieën opnemen. Waarom? Aan de ene kant, omdat licht over het algemeen niet automatisch laag in calorieën wordt genoemd. Het betekent alleen dat het product minstens 30 procent minder calorieën heeft dan het vergelijkbare 'normale' product. Als het uitgangsmateriaal nu hoogcalorisch is, blijft het lichte product nog steeds een calorievertraging. Aan de andere kant laat een recent onderzoek zien dat we meer van iets eten, net als we denken dat het gezond is. Gezond, denken we, verzadigt zich slechter dan ongezond. Vetverkleining voldoet ook vaak niet aan onze verlangens, omdat vet zorgt voor romigheid en een vollere smaak. Maar zelfs op hetzelfde niveau van vet zijn er verschillen:

Griekse yoghurt heeft dezelfde hoeveelheid vet als gewone roomyoghurt (10 procent), maar biedt meer proteïne.

Omdat tijdens de productie de Griekse yoghurt veel water bevat, moet daarom meer melk (drie tot vier keer) worden gebruikt. Dat maakt hem de lieveling van een krachtsporter. Nog een pluspunt: het vlokt niet uit op verwarming, waardoor het een slimme, caloriebesparende vervanger is voor crème fraîche en crème. Anders kun je echter zelfs de Mager (melk) misleiding opgeven en het je af en toe geven en volledig bewust tot volle tevredenheid.

Zuivelproducten in één oogopslag

Zuivelproducten in één oogopslag

Print tafel
er is
met deze vetgehaltes (absoluut, in%)
eiwitenergieOm meer te weten
melkvan 0, 1 (magere melk) tot
4.2 (voorkeur melk)
Grasland en alpine melk zorgen voor waardevollere omega-3 vetzuren
Vetarme melk (1, 5% vet absoluut3 g48 kcal
Volle melk (3, 5% vet absoluut)3 g65 kca
yoghurtvan 0, 1 (magere melkyoghurt) tot 10 (roomyoghurt, Griekse yoghurt)is gefermenteerd; Griekse yoghurt wordt ook druipende yoghurt genoemd - het is nu verkrijgbaar in verschillende vetniveaus
magere yoghurt (1, 5% vet absoluut)4 g50 kca
Yoghurt, vol vet (3, 8% vet absoluut)4 g71 kca
Griekse yoghurt (10% vet absoluut)7 g135 kca
roomkaasvan 0, 2 (lichte versie) tot 31, 5 (dubbele framestap)is jonge, niet-gerijpte kaas; Quark is technisch een roomkaas
light à la 0.2% vet absoluut (1% vet in tr.)10 g64 kca
Dubbelroomstadium met 60% vet i. Tr. (32%)11 g341 kca
wrongelvan 0, 2 (lean quark) tot 11, 4 (crème quark)absoluut vetgehalte en vet i. Tr. zijn heel anders
Quark met 40% vet i. Tr. (11% absoluut)11 g155 kca
Lean quark met 10% vet, i.Tr. (2% absoluut)13 g81 kca
kaasvan 14 (lichte kaas) tot 40 (blauwe kaas, Brie, Camembert)Vetarme variëteiten zijn vaak rubberachtig en smaken minder vol
Brie met 70% vet i.Tr. (40% absoluut)18 g377 cca
Brie met 45% vet, i.Tr. (22% absoluut)24 g216 kca

Licht zuivelproducten: hoe goed smaakt het om vet te besparen?

Toch willen de mesieten graag vet sparen. En als het werkt, moet het ook goed smaken. Tegenwoordig zijn magere zuivelproducten verkrijgbaar in vele niveaus van vet. Er is enige verwarring. De fabrikanten beloven natuurlijk dat je veel calorieën kunt besparen met hun vetarme varianten, zonder het plezier achter te blijven.

Hoe komt het lagere vetgehalte tot stand?

Daarachter is een eenvoudig principe: tijdens de verwerking in de zuivelfabriek wordt de vetroom eerst gescheiden van de magere melk door centrifugering. Beide worden vervolgens opnieuw gemengd afhankelijk van het gewenste vetgehalte. Het goede hieraan is: hoe minder vet, hoe minder calorieën - per 100 millimeter magere melk bespaar je 30 kilocalorieën in vergelijking met volle melk, dat is bijna de helft! Een dubbele roomkaas heeft zelfs vijf keer meer calorieën dan zijn vetarme tegenhangers. Nadeel: het aandeel in vet oplosbare vitamine A en D neemt af met elke procent minder vet. Het gehalte aan eiwitten, B-vitaminen en calcium blijft hetzelfde.

Dit smaakt minder vet!

Ook met de smaak waren we sceptisch en wilden uitzoeken of lean met vol vet kan bijbenen. Resultaat: minder vet betekent in de meeste gevallen minder smaak, maar er zijn ook uitzonderingen! Onze conclusie: middelmatig vetgehalte zorgt voor meer smaak en, met mate, zorgt het toch voor een slanke lijn - figuurbewust winkelen! In zijn gids: "The 50 Best Fat Killer" geeft voedingsdeskundige Sven-David Müller tips voor een permanent slanke lijn. Als u Harzer-kaas in plaats van Camembert koopt in plaats van magere melk, kunt u gemakkelijk veel vetten besparen.
Vervang vet voedsel door lichtere varianten:

1. boter

Normale boter is gemaakt van room en bestaat voor 82 procent uit melkvet, de rest is water en eiwit. Als u vet wilt besparen, gebruik dan halfvolle boter die slechts 40 procent vet bevat.
Tip: voor goede smeerbaarheid moet boter 20 minuten voor gebruik uit de koelkast worden gehaald. Zachte boter is gemakkelijker te verspreiden, je verbruikt er minder van.
Voorbeeldberekening: als u ongeveer 20 gram boter per dag consumeert en ze vervangt door halfvolle boter, bespaart u zoveel vet dat u meer dan 3 kilogram lichaamsvet kunt verliezen.
Lekkere alternatieven als spread:
- mierikswortel onder ham
- mosterd onder gebraden vlees
- Tomatenpuree onder gesneden kaas
- Quark met jam

2. Melk

Melk moet niet worden beschouwd als een dorstlesser, maar als een voedsel van hoge kwaliteit. Magere melk is verkrijgbaar met een vetgehalte van 0, 1 of 0, 3 of 0, 5 procent. Magere melk bevat 1, 5 tot 1, 8 procent absoluut vet. Melk moet volgens de wetgeving minimaal 3, 5 procent vet bevatten. Natuurlijke "rauwe melk" kan tot 5 procent vet bevatten. In de test was de magere melk (0, 5%) iets dunner dan volle melk (3, 5%). Maar qua smaak zijn er slechts kleine tekortkomingen. Meer doorslaggevend is het type conservering - "Langenfrische" en H-melk hebben vaak een intense kooksmaak die niet iedereen leuk vindt. Volle melk (3, 5% vet) met verse magere melk (0, 5% vet) vervangen - zo bewaar je op een latte macchiato (250 ml) 60 kilocalorieën, zonder de goede smaak, gezonde eiwitten en calcium te moeten opgeven. Biologische melk bevat gemiddeld gezondere vetzuren dan conventionele.

Tip: met melk kun je veilig vet besparen - we hebben tijdens het proeven geen grote verschillen tussen magere melk en volle melk geproefd. Zelfs als latte-fan kun je hier veel vet besparen, door over te schakelen op vetarme melk.
Rekenvoorbeeld: drinkt u elke dag een kwart liter melk en vervangt deze met magere melk, dan bespaart u binnen een jaar 3 kilo vet!

3. Yoghurt, karnemelk en CO.

Magere melkyoghurt bevat maximaal 0, 5, magere yoghurt 1, 5 tot 1, 8, volle melk yoghurt van ten minste 3, 5 en roomyoghurt van ten minste 10 procent vet. De bijna vetvrije magere melkyoghurt met 0, 1 procent kon ons niet overtuigen: de consistentie was waterig, de smaak flauw en kunstmatig. Hier waren de producten met het gemiddelde vetgehalte vooraan (1, 5 en 1, 8%): ze smaakten natuurlijk, mild en nog vers - het verschil met de volle melkyoghurt die niemand kon proeven. Aan de andere kant was de roomyoghurt (10%) te krachtig en te rijk voor de meeste testers. Tip: het hoeft geen crèmevaatje te zijn: veel vetarme varianten smaken nog beter. Maar let niet alleen op een laag vetgehalte: sommige yoghurt bevatten extra suiker om de smaak te verbeteren. Nogmaals, een blik op de lijst met ingrediënten helpt. Natuurlijke yoghurt mag alleen melk en yoghurtculturen bevatten.

Verzuurde zuivelproducten met probiotische culturen zijn zeer compatibel en helpen een gezonde darmflora. Pas op voor een kleine hoeveelheid toegevoegde suiker voor fruitproducten. Pas op voor dieetproducten: crèmekleurige melk of dieetcrème pudding bevatten veel melkvetten en worden alleen gezoet met andere zoetstoffen.
Tip: de ideale yoghurt bevat ongeveer 45 tot 55 kilocalorieën per 100 gram en geen kunstmatige toevoegingen zoals smaakstoffen of kleurstoffen.

4. Roomkaas

Met skim en cream quark kun je al aan de naam vertellen wat erin zit. Voor roomkaas is de zaak gecompliceerder. Kaas verliest water en gewicht tijdens rijping en opslag. Zelfs met roomkaas, maar moet worden gemarkeerd door de wet, het vetgehalte in de droge stof. Het absolute vetgehalte van kaas ligt onder het vetgehalte in de droge stof en is lager voor zachte kaas dan voor gesneden of harde kaas. Veel fabrikanten schrijven nu het absolute vetgehalte van de kaas. Deze waarde is echter misleidend: een roomkaas met "slechts 17 procent vet absoluut" heeft een vetgehalte van 55 procent in de droge stof.
Roomkaas is verkrijgbaar in alle vetniveaus, van een schamele 0, 2 procent tot een dubbele crème met 25 procent vet. Met roomkaasaroma speelt vet een vrij belangrijke rol. De versie met dubbele crème werd duidelijk herkend en als romig beschouwd tijdens de True Fitness Blog-proeverij. De 17-procent-variant smaakte echter een beetje beter. Bij vetgehalten onder de 15 procent liet de toegevoegde verdikkingsmiddelen vaak een bloemige nasmaak achter. Iedereen die echt magere kaas op zijn broodplak smeert, bespaart ongeveer 50 kilocalorieën - maar dan is er niet veel meer over van genot. Tip: neem de 17%. Dat bespaart nog steeds bijna de helft van het vet in vergelijking met het dubbelroomstadium.

5. Quark

Magere kwark bevat een totaal van (absoluut) slechts 0, 3 tot 0, 5 procent vet. Voor rijkere varianten is de informatie een beetje irriterend: in het geval van halfvolle wrongel ligt achter de verklaring 20 procent vet i. Tr. een werkelijk (absoluut) vetgehalte van slechts 4, 4 procent. Romige kwark (40% vet in droge stof) bevat daarom absoluut maar 10 procent vet. Om te vergelijken, moet u aandacht besteden aan de exacte voedingsinformatie (per 100 g)! De meest leanste versie met 0, 3 procent is te droog, bijna broos. De 0.5-variant heeft ook een zeer stevige consistentie en heeft zijn eigen smaak. We zijn het erover eens: het volle vetniveau presteert het best. Het smaakt luchtig, romig, romig en romig - bijna als een dessert.

Tip: magere kwark en vetarme variëteiten zijn droger en niet zo soepel in de mond. Mix voor een romige consistentie Lean quark en koolzuurhoudend mineraalwater met de blender. Deze methode is ook geschikt voor hartige spreads en vetarme verbanden.

6. Verspreid of in plakken gesneden kaas

Kaas bevat veel calcium en is daarom goed voor de botten. Er wordt echter ongeveer 10 liter melk verwerkt voor één kilo halfharde kaas - wat betekent dat de kaas ook het vetgehalte van 10 liter melk bevat. Camembert, sliced ​​cheese & Co. zijn de puurste calorie-bommen. Zure melkkaas zoals Harzer-kaas is het vetarme alternatief, maar niet ieders smaak. Het vetvernietige alternatief voor smeerkaas en smeltkaas heet kookkaas. Deze kaas is bijna vetvrij met 1, 5 procent vet, terwijl smeltkaas tussen 30 en 50 procent vet bevat.
Voorbeeldberekening: als u elke dag een portie Harzer-kaas eet in plaats van een plakje halfharde kaas, bespaart u binnen een jaar zoveel vet dat u tot 4 kilo kunt verliezen.
Tip: Gekookte kaas is niet alleen goed verspreid, maar ook goed voor gratineren en maakt soepen en sauzen zeer romig.

Wat betekent "40% in de zak"? in zuivelproducten?

Kaas en kaasachtige producten zoals crème-quark bevatten vaak lelijke afdrukken zoals "40% vet i. Tr.". In feite, in 100 gram, is slechts ongeveer 11 gram vet absoluut. De oplossing: het variabele watergehalte.
Als het om kaas gaat, maak je een onderscheid tussen het watergehalte en wat er overblijft als je al het water eruit haalt. Dit restant is de droge stof. Het bestaat uit eiwitten, melksuiker en vet. Tijdens het rijpen van kaas blijft deze droge stof constant, maar de kaas verliest gewicht. Waarom? Omdat met het ouder worden steeds meer water verdampt. Dus terwijl het watergehalte van de kaas afneemt, neemt het percentage droge stof toe - en daarmee het relatieve vetgehalte. Maar als kaas rijpt, weet je niet hoe "ver" het is bij het eten - en kan het geen exacte waarde geven. Daarom wordt het alleen gegeven voor de onveranderlijke droge stof (tr. Het werkelijke vetgehalte is meestal veel lager. Vuistregel: hoe jonger de kaas, hoe groter het verschil.