Voedingswaarden Weinig interesse in verpakkingsafdrukken op voedsel

Hoe gezond is een eten? De voedingswaarde-informatie op de verpakking geeft hierover informatie - deze wordt echter alleen door elke tweede consument in aanmerking genomen.

Wat zijn de voedingswaarden, wat is het koolhydraat-, vet- en eiwitgehalte van een voedingsmiddel? Op de meeste verpakkingen zit dit in de voedingswaarde-informatie - om gezonde voedingsmiddelen te onderscheiden van calorie-bommen. Een landelijk onderzoek van het Offenbach opinieonderzoeksinstituut Marplan met 2370 burgers toonde aan dat deze cijfers slechts met 18, 9 procent worden gelezen - zelfs niet een op de vijf. Maar minstens elke tweede consument kijkt af en toe naar de voedingswaarden.

Voedingswaarden: vrouwen en hoge inkomens zijn zich meer bewust van het kopen

Uit het onderzoek bleek ook dat vrouwen significant meer geïnteresseerd zijn in etikettering van voedingsmiddelen dan mannen. Terwijl ongeveer 25 procent van de vrouwen vaak naar de voedingswaarde kijkt, is het slechts 13 procent voor mannen. Veertig procent van de mannen zei zelfs dat ze niet om de markeringen geven - voor vrouwen was het slechts 17 procent. Een op de tien mannen verklaarde zijn gebrek aan interesse in de voedingswaarde-informatie dat hij niet gaat winkelen. Ongeveer vier procent van de respondenten zei dat ze de betekenis van de voedingswaarden niet begrepen. En negen procent kan deze niet lezen omdat ze vaak te klein zijn geschreven. De onderzoekers vroegen de proefpersonen ook naar hun inkomen. Resultaat: hoe hoger het inkomen, hoe groter de belangstelling voor voedseletikettering. In huishoudens, die slechts 1000 euro per maand hebben, besteedt slechts ongeveer 15 procent aandacht aan de gedrukte voedingswaarden. In huishoudens met meer dan 2500 euro per maand is het immers bijna 24 procent.