Orthorexia Wanneer gezond voedsel dwangmatig wordt

Gezond eten kan je ziek maken. En dan wanneer het degenereert tot dwang. Deskundigen hebben zelfs een naam voor deze aandoening: orthorexia. We leggen uit wat erachter zit.

Gezonde voeding is een geweldig thema dat veel mensen tewerkstelt. Soms kan het zelfs een probleem worden. Want dan, wanneer het dwang wordt. Orthorexia is de naam die aan deze vorm van eetstoornis wordt gegeven. De term orthorexia werd al in 1997 geïntroduceerd door de Amerikaanse arts Steven Bratman. Het woord komt uit het Grieks: orthós - de juiste en órexi - eetlust. "De juiste eetlust" - dat klinkt als een "gezonde eetstoornis". Hierachter is echter een mentale stoornis die zich manifesteert in een dwangmatig gezond dieet. Met nieuwe voedingsstrends zoals schoon eten, veganistisch en vegetarisch, zijn er steeds meer mensen waar de gezonde eetgewoonten levensbepalend zijn.

Diagnose Orthorexia

Het begin van orthorexia is meestal mentaal. Het overdreven "gezonde dieet" veroorzaakt aanvankelijk geen negatieve fysieke gevolgen, maar de psyche is al ziek. Dit kan zelfs zo ver gaan dat bijna alle voedingsmiddelen worden afgewezen, omdat daarin een gevaar wordt gezien. Bijvoorbeeld omdat ze zouden kunnen worden besmet met pesticiden, ziektekiemen of andere verontreinigende stoffen. Biologisch voedsel of hele voedingsmiddelen zijn verplicht, maar er worden geen additieven of smaakversterkers verbruikt, suiker en tarwe zijn ook taboe. Klinkt als een gezond en uitgebalanceerd dieet, maar als het gaat om orthorexia, wordt de implementatie obsessief. In extreme gevallen wordt alleen wat in de tuin is gegroeid, gegeten. Orthorectica zien dit als goed en voelen zich superieur aan degenen die dergelijke strenge voedingsregels niet volgen. Maar de motivatie achter het speciale eetgedrag is anders dan anorexia, anorexia. Orthorexia gaat niet over het verliezen van gewicht en het tellen van calorieën, maar over voedsel als een bedreiging. Als gevolg hiervan ontstaan ​​gevoelens van schuld en angst.

Gevolgen van orthorexia

Zelfs orthorexia-patiënten kunnen de controle over hun eetgewoonten zoals anorexia verliezen. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben. Een normaal leven is praktisch onmogelijk. Gezamenlijke maaltijden of uitnodigingen worden een probleem, omdat de betrokkenen dan niet precies weten wat er echt op het bord terechtkomt. Is het vlees echt biologisch en de wortel zonder pesticiden? Orthorexie-patiënten willen dergelijke situaties graag vermijden. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot depressie, omdat de hele sociale omgeving langzaam aan het verdwijnen is. De fysieke gevolgen omvatten ondervoeding, vermagering, ernstige ziekte, lage bloeddruk en langzamere polsslag.

Wie is er getroffen?

Psychologen zeggen dat veganisten die om morele redenen diervrij eten, op lange termijn geen groter risico op orthorexia hebben. Mensen met een vegan dieet voor ziektereductie hebben echter een significant verhoogd risico om verslaafd te raken aan orthorexia. Vooral veganisten, die slank willen worden, zijn gevoelig voor orthorexia. Door zich te concentreren op hun eetgewoonten proberen patiënten vaak hun zelfbeeld te stabiliseren en zichzelf te heroriënteren. De voedingsoriëntatie biedt persoonlijke ondersteuning en aansluiting - bijna als een religieuze gemeenschap. Plezier en plezier staan ​​op de eerste plaats. Om aan de vicieuze cirkel te ontsnappen, moeten orthesen weer gaan eten en zien gezonde voeding niet langer als een dwang. De houding moet veranderen, zodat gezond eten als goed voor het lichaam wordt gezien. Als u orthorexia vermoedt, moet u altijd contact opnemen met een ervaren psycholoog.

Bronnen: focus.de, stern.de, spiegel.de, heilpraxisnet.de