Probiotisch voedsel Gezonde darm dankzij probiotica

Probiotica zijn levende micro-organismen waarvan gezegd wordt dat ze een gezondheidsbevorderend effect hebben op het lichaam. In welk voedsel zitten ze?

Probiotica kunnen worden ingenomen in de vorm van voedingssupplementen (bijvoorbeeld capsules), maar deze speciale bacterieculturen zijn ook aanwezig in bepaalde voedingsmiddelen, waaronder zuivelproducten zoals yoghurt. We onthullen waarom het de moeite waard is om probiotic te voeden en waar je op moet letten tijdens het winkelen.

Probiotisch voedsel voor gezonde darmen

Vooral de darmflora zou probiotica ten goede moeten komen. De bacteriën die worden aangetroffen in probiotische voedingsmiddelen zijn zogenaamde melkzuurbacteriën, die van nature ook worden aangetroffen in ons darmkanaal, waar ze de juiste balans bieden tussen gezonde en ziekteverwekkende bacteriën.

Als ze oraal worden ingenomen en de doorgang door de maag en aanvallen door zuren en enzymen overleven, kunnen probiotica hun spijsverteringseffect in de darm ontwikkelen - onder andere kan men een dergelijke trage spijsvertering tegengaan, maar ook diarree.

Bovendien wijzen veel studies erop dat een gezonde darmflora een hoeksteen is van ons fysieke en mentale welzijn. Probiotisch eten betekent dus ook automatisch gezond eten!

Probiotisch voedsel voor sterke afweer

De darm is een integraal onderdeel van ons immuunsysteem, dus een gezonde darmflora - bestaande uit een verscheidenheid aan bacteriën en andere micro-organismen - beschermt tegen ziekteverwekkers (zoals het griepvirus) door de darmwanden meer ongevoelig te maken voor ziekteverwekkers. Probiotische bacteriën creëren echter niet alleen een positieve omgeving voor goede afweer, maar verhogen volgens wetenschappelijke studies ook het aantal antilichamen in het bloed, die ook helpen bij de immuunrespons van het lichaam.

Probiotica voor huidziekten, allergieën en astma

Het spreekt voor zich dat een gezond immuunsysteem de gevoeligheid voor allergieën vermindert - daarom kan worden geconcludeerd dat het mogelijk is om huiduitslag, eczeem, astma en soortgelijke allergische reacties met probiotica tegen te gaan. Een onderzoek uit 2009 ondersteunt deze visie: baby's die probiotische bacteriën al met de moedermelk nemen, zijn minder gevoelig voor eczeem of andere huidallergische reacties dan pasgeborenen die alleen een placebo krijgen. Een gezonde darmflora zou ook een positief effect moeten hebben op astmapatiënten.

Welke voedingsmiddelen bevatten probiotica?

Het woord 'probioticum' roept meteen voedsel op: yoghurt. Dit wordt uiteindelijk door deze bacteriën verdikt.


Als u echter wilt profiteren van de levende bacterieculturen, moet u uw yoghurt, kwark of kefir zo vers mogelijk eten: hoe dichter de houdbaarheidsdatum, hoe minder culturen.

Ook in voedingsmiddelen zoals kaas of worst zitten probiotische bacteriën, maar als je veganist bent, moet je naar andere bronnen zoeken. Gelukkig zijn er kruidenalternatieven: zuurkool wordt geproduceerd zonder enige dierlijke invloed door de fermentatie van melkzuur, vergelijkbaar met de Japanse miso-soep en de Koreaanse Kimchi en de traditionele brooddrank.