Goed brood houden houdt het brood knapperig

Brood is het lekkerst als het deeg zacht en sappig is en de korst knapperig is - helaas geen permanente conditie. Met deze tricks gaat je brood lang mee.

Bijna geen enkel ander land is zo trots op zijn gevarieerde broodcultuur als Duitsland. Vers gebakken brood van de bakkerij of eigen productie straalt een heerlijke geur uit en is gewoon onweerstaanbaar. Helaas is dit vaak snel voorbij - in de lucht wordt brood hard en droog. Het vocht kan niet ontsnappen als het luchtdicht wordt verpakt, maar het begint te vormen. Ook niet goed! Hoe blijft je brood langer vers?

Veel huishoudens hebben geen idee van brood

Uit een representatieve enquête in opdracht van de Duitse Vereniging voor Grootschalige Bakkers blijkt dat een op de vijf huishoudens niet helemaal weet wat het beste is voor brood. Plastic zakken zijn geen goede plek om brood langer te bewaren, want na een paar dagen uiterlijk komt de mal. Ook in de koelkast mag je je brood niet leggen, want brood en broodjes voelen zich op kamertemperatuur het meest comfortabel en in de koelkast zal het bijzonder snel gaan beitsen. Hoogstens in geval van heet en vochtig weer, kan het zinvol zijn om het brood tijdelijk in de koelkast te plaatsen om schimmelgroei te voorkomen. Dus hoe begrijp je dat het brood niet te veel en niet te weinig lucht krijgt?

Brooddoos of bakkerijzak zijn ideaal

  • Speciaal gecoate bakkerszakken of metalen dozen zijn goed voor het bewaren van brood en houden het tot een week vers.
  • Het gaat langer mee in een aarden pot gemaakt van klei of aardewerk, door wiens poriën overtollig vocht kan ontsnappen zonder dat er lucht in de container dringt. Het vocht blijft in de poreuze buitenwanden van de pot en kan naar binnen worden teruggebracht als het brood te droog dreigt te worden. Het kan niet zo snel gaan door het gebrek aan luchttoevoer. Ongeacht het materiaal waaruit uw brooddoos bestaat: zorg ervoor dat u uw broodbak regelmatig schoonmaakt, want als er veel oude kruimels zijn, neemt het risico op schimmel toe. Reinig de container om de één tot twee weken met azijn van de azijnessence - zodat je opschiet zonder enige chemische club. Veeg de pot of doos weg en droog het met een papieren handdoek.

Dooi brood goed en bevries

Verpakt in diepvrieszakken, kunt u brood, toast en broodjes heel goed invriezen en ze dus een aantal weken bewaren. Als u het vooraf in plakjes snijdt, kunt u heel eenvoudig alleen de benodigde hoeveelheid verwijderen en bijvoorbeeld in de broodrooster of met een speciale broodrol om te ontdooien en knapperig te roosteren.