Frisdranken Cola maakt zachte botten

Iedereen die van suikerhoudende frisdrank houdt zoals cola loopt het risico zachte botten te krijgen, volgens een onderzoek van het Research Institute for Child Nutrition.

Jongeren die liters frisdrank consumeren, blijkt uit een onderzoek van het Research Institute for Child Nutrition (FKE) van de Universiteit van Bonn, volgens minder mineraalhoudende en dus minder stabiele botten. Waar dit effect toe te schrijven is, is nog niet volledig begrepen. Het gevolg zou echter een verhoogd risico kunnen zijn op osteoporose bij volwassenen.

Als onderdeel van hun onderzoek analyseerden de onderzoekers rond Thomas Remer gegevens van de "Donald" -studie, die sinds 1985 de voedingsgewoonten van kinderen en adolescenten registreerde. Bij een groot aantal deelnemers werd het botmineraalgehalte ook gemeten met behulp van computertomografie. Voor het eerst werden deze gegevens gebruikt door de FKE-wetenschappers met betrekking tot de consumptie van frisdrank.

Veel suiker, weinig eiwitten

"Hoe meer soda's zoals deze, hoe lager het mineraalgehalte van hun botten, " verklaart studieleider Remer. "Voor cafeïnehoudende frisdranken hebben we een directe invloed op het botmetabolisme gezien, maar we weten niet precies waarop dit is gebaseerd."

Degenen die hun dorst lessen met cola, appelspritzer of citroelpuree nemen gemiddeld minder eiwitten met hun voedsel. Eiwitten spelen een belangrijke rol bij de botontwikkeling. Een hoog verbruik van frisdranken is waarschijnlijk ook een uiting van een over het algemeen onevenwichtig dieet. Een verdere studie door de FKE-onderzoekers bevestigt dat: Degenen die de voorkeur geven aan suikerzoete limonades de voorkeur geven aan een meer koolhydraatrijk en eiwitarm dieet.