Obese slank ondanks de aanleg om dik te worden

Zelfs degenen die de genen voor obesitas dragen, kunnen slank blijven. Sport en een actieve levensstijl werken het genoom tegen, zeggen Britse onderzoekers.

Mensen met overgewicht met een genetische aanleg voor het krijgen van vet kunnen zich ontdoen van hun overtollige kilo's. Omdat een fysiek actieve manier van leven bijna de invloed van dit erfelijke systeem halveert, volgens een Britse onderzoeksgroep. Dus we zijn niet hulpeloos bij de vetmestende genen.

Minder spek door sport - zelfs met slechte genen

Elke genetische risicofactor verhoogt theoretisch het lichaamsgewicht van een modelmens van 1, 70 meter met iets minder dan 600 gram, als dat weinig beweegt. Voor mensen die actief zijn en sporten, is het slechts ongeveer 360 gram. Zelfs met ongunstige genetische aanleg doet beweging wonderen tegen love handles.

20.000 testpersonen onderzocht

Er zal iets zijn: in hun onderzoek vergeleek het onderzoeksteam rond Ruth Loos de erfelijke eigenschappen van maar liefst 20.000 mensen. Naast de genetische analyse werden ook de BMI (body mass index), leefgewoonten en de mate van fysieke activiteit op het werk en in de vrije tijd vastgelegd. De meeste personen droegen tussen 6 en 17 van de risico-genversies in hun genoom. De "modelman" werd 445 gram zwaarder met gemiddeld elke geërfde versie. Maar: het aangeboren risico op zwaarlijvigheid daalde in atletisch actieve onderwerpen met bijna 40 procent.

Te veel calorieën, te weinig beweging

Wat we al vermoedden, worden de studieresultaten nog duidelijker: er is meer en meer overgewicht vanwege de veranderde levensstijl. In gewoon Engels: we eten te veel en bewegen te weinig. De extra calorieën van te veel vet en koolhydraten komen op de heupen terecht. Hoewel er een genetische component is die de persoonlijke voorkeur voor obesitas bepaalt, hoe sterk deze aanleg is, maar we hebben het in onze eigen handen.