College kantine Gezond eten wordt niet beter!

Jonge, ontwikkelde vrouwen kiezen vaker voor gezond voedsel als ze een keuze hebben. Dit is het proefschrift van Belgische wetenschappers. De realiteit ziet er echter anders uit.

Studenten eten graag gezond? Vanwege. Dit is het ontnuchterende resultaat van een experiment van onderzoekers aan de Universiteit van Gent. Ze hadden een sterrenclassificatie voor het kantinevoedsel geïntroduceerd en de gezondste menu's extra geëtiketteerd. Voor dit doel toonde het systeem de tekortkomingen van de individuele voedingsmiddelen - zoals een te hoge energiedichtheid, een te hoog gehalte aan verzadigde vetten en zout of een te laag gehalte aan groenten. Maar de realiteit van de culinaire kantine bleef hetzelfde: de moderne voedseletikettering had geen invloed op de menukeuze.

Scoringssysteem geen positieve effecten

Voor het onderzoek hebben 224 kantinebezoekers, meestal vrouwen in de leeftijd van 18 tot 25 jaar, alles vastgelegd wat je hebt gegeten en gedronken in de 24 uur vóór en na de introductie van het nieuwe systeem. De onderzoekers verwachtten dat vooral jonge, goed opgeleide vrouwen in hun dieet zouden worden beïnvloed door een dergelijk etiketteringssysteem. Omdat ze veronderstelden dat ze zich meer zouden bezighouden met bewuste voeding en gezondheid dan het gemiddelde van de bevolking. Uit het onderzoek bleek echter dat het geïntroduceerde systeem niet geschikt was om studenten aan een gezonder dieet en een uitgebalanceerde verhouding van koolhydraten, eiwitten en vetten te krijgen. Factoren zoals eetgewoonten, persoonlijke smaakvoorkeuren en de keuze van andere kantinedrinkers wegen duidelijk zwaarder dan de etikettering van het voedsel. Hieruit concludeerden de onderzoekers: Als een dergelijk systeem niet al geschikt is om het dieetplan van deze doelgroep positief te beïnvloeden, dan zou dit nog minder succesvol zijn in de resterende populatie.

Gezond eten moet proeven

Ondanks het algemene kleine bemoedigende resultaat: 60 deelnemers besloten - na het sterrensysteem - meer dan eens voor een gezondere maaltijdvariant. Dit waren voornamelijk studenten met veel voedingskennis en een algeheel hogere motivatie om fitter te voeden. Conclusie van de onderzoekers: ook al zijn kennis en motivatie belangrijke drijvende krachten voor een gezonder dieet: gezond voedsel moet zeker aan de smaakvoorkeuren voldoen en toch goedkoop zijn.